Polévky/ PROMO/ Sezona

Bramboračka s houbami

Jak říká táta hned, když rozbalíme všechny vánoční dárky… Je po Vánocích… Zima stále nikde, ale i tak je venku počasí, že by ani psa nevyhnal. A právě do takového počasí se bramboračka. Bramboračka je snad největší česká polévková klasika. A když do ní přidáte ještě pár sušených hub, nejlépe těch, která jste nasbírali v létě, budete se oblizovat až za ušima. My jí doma máme pořádný kotel a Honza ji jí už třetí den. Naházela jsem do ní i pár klobásek, které se nesnědly během silvestrovských oslav. Díky troše šafránu má polévka krásnou barvu, skvěle voní a má říz.

min 6 porcí

40 minut

  • 1/4 celeru
  • 1/2 petržele
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 3 lžíce másla
  • 5 lžic hladké mouky
  • 1 l vývaru
  • 1 l horké vody
  • 4 brambory
  • 2 hrsti sušených hub
  • 1/2 klobásy
  • pepř, sůl, 1/2 lžičky šafránu

Máslo dejte do většího hrnce a rozpusťte. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a míchejte dokud cibulka nezhnědne. Potom přidejte mouku a míchejte. Udělejte zlatavou jíšku.

Postupně zalijte horkou vodou a metličkou dobře rozmíchejte. Přilijte vývar a přidejte nakrájenou zeleninu. Vařte na mírném plameni dokud zelenina a brambory nezměknou.

Houby zalijte v mističce horkou vodou a nechte 20 minut stát. Potom vodu slijte, houby lehce pokrájejte a přidejte do polévky.

Potom přidjete na kolečka nakrájenou klobásu a dochuťte kořením.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply