Držím se své zásady “každý rok alespoň jedno nové cukroví”, i když u mně prostě už několik let vede hlavně linecké. Ro cukroví ráda přidávám různé alkoholy. Loňská mandarinková kolečka s ginem měla neuvěřitelný úspěch a nakonec to byly nejoblíbenější kousky na stole. Letos jim budou konkurovat kakaová kolečka s náplní z vaječného likéru.
cca 35 koleček
- 180 g másla
- 200 g hladké mouky
- 50 g cukru krupice
- 40 g kakaa
- 40 g mandlové mouky
- 1 vejce
- špetka soli, špetka skořice
Všechny výše uvedené suroviny dáme společně do velké mísy nebo vál a rukama vypracujeme nejprve drobenku, potom hladké těsto. Těsto zabalíme do fresh folie necháme hodinku odpočinout v lednici.
Těsto potom vyndáme a po částech rozválíme na asi 3 mm silný plát. Z plátu vykrájíme kolečka. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem v troubě vyhřáté na 170°C zhruba 15 minut. Dáváme pozor, aby se kolečka nespálila. Před plněním necháme kolečka úplně vychladnout.
- 100 g bílé čokolády (nejlépe čokoládové pecičky)
- 40 g vaječného likéru
- 40 g smetany 31%
- 50 g másla
Smetanu svařte s vaječným likérem a zalijte směsí čokoládové pecičky. Nechte rozpustit, důkladně rozmíchejte a nechte alespoň 5 hodin vychladit.
Vychlazenou směs trochu našlehejte pomocí ručního šlehače a nakonec přidejte změklé máslo. Krém šlehejte několik minut, dokud nebude krém hladký a nadýchaný.
Kolečka slepte krémem dohromady a vrchní stranu ozdobte podle fantazie. Já jsem je omočila do hořké čokolády a posypala zlatou posypkou
No Comments