Jak říká táta hned, když rozbalíme všechny vánoční dárky… Je po Vánocích… Zima stále nikde, ale i tak je venku počasí, že by ani psa nevyhnal. A právě do takového počasí se bramboračka. Bramboračka je snad největší česká polévková klasika. A když do ní přidáte ještě pár sušených hub, nejlépe těch, která jste nasbírali v létě, budete se oblizovat až za ušima. My jí doma máme pořádný kotel a Honza ji jí už třetí den. Naházela jsem do ní i pár klobásek, které se nesnědly během silvestrovských oslav. Díky troše šafránu má polévka krásnou barvu, skvěle voní a má říz.
min 6 porcí
40 minut
- 1/4 celeru
- 1/2 petržele
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 3 lžíce másla
- 5 lžic hladké mouky
- 1 l vývaru
- 1 l horké vody
- 4 brambory
- 2 hrsti sušených hub
- 1/2 klobásy
- pepř, sůl, 1/2 lžičky šafránu
Máslo dejte do většího hrnce a rozpusťte. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a míchejte dokud cibulka nezhnědne. Potom přidejte mouku a míchejte. Udělejte zlatavou jíšku.
Postupně zalijte horkou vodou a metličkou dobře rozmíchejte. Přilijte vývar a přidejte nakrájenou zeleninu. Vařte na mírném plameni dokud zelenina a brambory nezměknou.
Houby zalijte v mističce horkou vodou a nechte 20 minut stát. Potom vodu slijte, houby lehce pokrájejte a přidejte do polévky.
Potom přidjete na kolečka nakrájenou klobásu a dochuťte kořením.
No Comments