Letos jsem si žádné předsevzetí nedávala. Ale kdybych to bývala udělala, zněla by určitě takto:
- Každý den hodina pravidelného cíleného pohybu. Přebíhání z kanceláře do auta a zpět se nepočítá.
- Koukat méně do telefonu.
- Víc číst. KNIHY! Reporty, objednávky ani časopisy o vaření neberu v potaz.
- Sníst talíř zeleniny každý den. Ne, hranolky nejsou zelenina.
- Vypít denně 2 litry vody.
- Omezit spotřebu masa.
No a právě k bodu šest se skvěle hodí recept, který najdete dole. Oběd nebo večeře se u nás většinou skládá z masa a přílohy, a to není dobře ani pro naše zažívání, ani pro planetu. Teď tedy začínáme lehce, kuskusem a paprikou. Já už se ale moc těším až otevřu Hojnost od Yotama Ottolenghiho a pastím se do dalších bezmasých jídel.
4 porce
příprava: 1 hodina
- 4 větší papriky
- 1 hrnek papriky na kostičky
- 1 hrnek cukety na kostičky
- 1 hrnek slaniny na kostičky (lze vynechat)
- 1 hrnek cibule na kostičky
- 1 hrnek sušených rajčat na plátky
- 1 hrnek kuskusu
- 1 1/4 hrnku vývaru (nebo vody)
- 8 plátků sýru halloumi
- 1 lžíce sádla
- sůl, pepř
Sádlem vymažte větší pánev. Orestujte na ní cibuli, slaninu, cuketu, papriku v tomto pořadí.
Zrníčka kuskusu vysypte do hrnce a zalijte vývarem. Za stálého míchání kuskus uvařte a vysypte k němu zeleninovou směs z pánve. Dobře promíchejte a okořeňte.
Papriky rozkrojte na půl, zrníčka vyloupněte a odstraňte stopku. Vypláchnuté papriky plňte kuskusovou směsí, skládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 170°C 20 minut.
Chvílí předtím než z trouby vyndáte papriky, připravte sýr halloumi. Jednotlivé plátky z obou stran orestujte na pánvi.
Papriky vyndejte z trouby a rozdělte na talíře. Nakonec ozdobte sýrem halloumi a posypte nasekaným koriandrem.
No Comments