S absencí zahraniční dovolené pro letošní rok jsem se smířila. A aby mi to nebylo líto tak moc, procházela jsem aspoň fotky z naší svatební cesty (i když to je spíš sypání soli do ran :D). Oko mé spočinulo na fotce jídla, které jsme tam měli snad každý den. Byl to steak sendvič. A došlo mi, že kombinaci maso + chleba vlastně skoro vůbec nedělám. Takže téma mého příspěvku do letošní soutěže FOOD BLOG ROKU s Rohlík.cz bylo jasné. Trocha inspirace tím, co jsme jedli na Mauriciu, lehký jihoamerický závan k tomu a steak sendvič je na světě. Teda na stole.
porce: 3
příprava: 30 minut
- 1 kus kvalitního stařeného hovězího masa na steak
- 6 plátků goudy
- 1 rustikální pšeničná bageta
- máslo
- rukola
omáčka chimichurri
- 2 hrsti hladkolisté petržele
- 1 hrst čerstvého oregána
- 4 snítky rozmarýnu
- 1/2 lžičky mleté uzené papriky
- pepř a sůl
- 1/4 drobně pokrájené papriky habanero
- 3 lžíce červeného vinného octa
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžička tekutého medu
Bylinky a papřičku habanero nakrájejte najemno. Dejte do misky a zalijte vinným octem a olivovým olejem. Přidejte pepř a sůl a nakonec vmíchejte trochu tekutého medu. Omáčku dejte odležet do lednice.
Steak vyndejte z vakuového obalu, potřete olejem, důkladně posolte a opepřete. Steak orestujte z každé strany 3 minuty. Potom dejte dopéct na 10 minut do trouby vyhřáté na 180°C. (Čas přípravy masa je orientační a závisí na typu a tloušťce steaku). Hotový steak nakrájejte na plátky.
Bagetu rozkrojte na 3 stejné díly a ty potom prokrojte podélně na půl. Spodní polovinu potřete máslem a potřenou stranou opečte na pánvi asi dvě minuty.
Na opečenou bagetu dejte 2 plátky goudy, rukolu, plátky masa. Maso důkladně polijte omáčkou chimichurri. Nakonec přiklopte druhou polovinou bagety.
No Comments