Jedno z mých nejoblíbenějších cukroví, které u nás nikdy nechybí, jsou ořechy.
cca 60 celých ořechů (120 skořápek)
- 120 g moučkového cukru
- 30 g kakaa
- 250 g másla
- 320 g hladké mouky
- 120 g vlašských ořechů (jemně pomletých)
- 250 g másla
- 350 g pomazánky z Lotus sušenek
- 50 g moučkového cukru
- 30 ml rumu
Všechny ingredience na těsto smícháme a vypracujeme hladké pevné těsto. To zabalíme do fresh folie a necháme aspoň 3 hodiny odpočívat v lednici.
Těsto vyndáme z lednice, necháme několik minut povolit. Potom ho rozdělíme na stejně velké kuličky. Mě osobně se osvědčila velikost 7 gramů, které tak tak zapadne do formičky, aby po upečení zůstal na dně důlek. Těsto do formičky pořádně zatlačíme, případné přečnívající kraje těsta ořízneme nožem. Platí, že těsto při pečení ještě trochu nabyde, takže méně je prostě více.
Pečeme na 180°C zhruba 12 minut. Potom plech s upečenými ořechy vyndáme a z formiček vyklápíme ještě za tepla.
Studené ořechy plníme krémem. Máslo s cukrem vyšleháme do bílé pěny. Potom začněme po lžících zašlehávat pomazánku z lotus sušenek. Tu koupíte v každém supermarketu. Nakonec zašleháme ještě trochu rumu pro tu správnou vůni.
Studené ořechy plníme předem připraveným zchladlým praliné a tímto krémem pomocí ostře řezané špičky a cukrářského sáčku. Na dno jedné půlky dáme malý bobeček praliné, potom dostatečné množství lotus krému a nakonec zaklopíme druhou polovinou.
Před konzumací necháme ořechy ztuhnout a skladujeme v chladu.
No Comments