Dnes je sváteční den. Doufám, že pojedete někam a výlet a nebo budete celý den čučet na pohádky. Nejlépe z postele a s hrníčkem svařáku v ruce. My vyrazíme na masáž a potom někam na vycházku. Takže vařit dnes určitě nebudu. Vy si ti ale třeba užijete. Můžete zkusit masové kuličky….
V masových kuličkách jsem se docela našla. Hlavně proto, že mám vždycky kousek mletého v lednici, a taky proto, že příprava masových kuliček nevyžaduje ani moc práce, ani moc času. S omáčkou jsou naprosto ideální k večeři. A teď dokonce přemýšlím o jejich cestovní krabičkové variantě, aby se dalo něco zobat v autě. My se totiž občas rádi stavíme v mekáči, dáme si nějaký burger a Honza obvykle koupí ještě krabičku nugetek s chilli omáčkou. Poslední dobou mi ale přijde, že omáčka chilli viděla tak maximálně z rychlíku na Prahu a nugetky už taky nějakou to co bývaly.
porce: 3
příprava: 30 minut
- 500 g mletého masa
- 1 vejce
- 4 lžíce mandlové mouky
- špetka soli, pepře
- 2 lžíce sojové omáčky
- 3 lžíce másla (na smažení)
- 2 lžíce másla
- 15 menších žampionů, nakrájené na plátky
- 1 větší cibule, nakrájená na proužky
- 2 stroužky česnehu
- 1 kelímek smetany ke šlehání
Maso, vejce, mandlovou mouku a sojovou omáčku dejte do misky a vše dobře promíchejte. Lehce okořeňte. Začněte tvarovat kuličky o průměru asi tři centimetry. Všechny kuličky osmažte na másle dozlatova a dejte stranou.
Pánev nijak nevymývejte. Naopak přidejte další dvě lžíce másla a nechte rozpustit. Na másle osmažte na plátky nakrájené houby a opět dejte stranou. Nakonec na pánev dejte cibuli a rozmačkaný česnek. Jakmile cibule změkne, vraťte zpět orestované houby a zalijte smetanou. Nechte krátce povařit a přilijte ještě trochu vody, abyste dosáhli požadované hustoty omáčky.
Hotové kuličky zalijte omáčkou, servírujte s rýží (není LCHF), bramborami (není LCHF) nebo cuketovými nudlemi.
1 Comment
Martina
23.1.2018 at 15:31Nikdy jsem kuličkám nevěnovala pozornost, to jídlo se mi nezamlouvalo. Až tento víkend na to došlo. Uplácala jsem kuličky, přejedla se celá rodina a všichni byli spokojení :D. Neskutečně jednoduché, vděčné a vydatné jídlo a hlavně možné na tisíc a jeden způsob. Díky!