PROMO/ Sváteční

Šlehačkové kremrole

Trubičky, kremrole. To je jeden z dezertů, který nechybí na žádné rodinné oslavě a peče je u nás hlavně moje babička a je to taková naše trubičková královna. O to větší výzva teda byla se kremrole naučit. Nejprve jsem zkusila domácí listové těsto podle babiččina receptu. Bohužel se ale vůbec nepovedlo. Nakonec jsem dala dohromady recept, které jsem za poslední dva měsíce zkoušela už tolikrát, že dvě ruce by mi na počítání nestačily. A vždycky se mi povedly.

Příprava: 30 minut těsto + 3 hodiny chlazení + 15  minut pečení + 30 minut sníh

cca 30 středních trubiček

  • 250 g studeného másla
  • 320 g hladké mouky
  • 8 lžic smetany 31%
  • 1 celé vejce + 1 žloutek

Studené máslo nastrouhejte na struhadle nahrubo. Přidejte mouku, vejce, žloutek a smetanu. Rukama co nejrychleji vypracujte hladké těsto, aby máslo co nejméně změklo. Těsto zabalte do potravinové folie a dejte na 3 hodiny vychladit do lednice.

Po vytažení z lednice těsto rozdělte na dvě poloviny. Jednu polovinu zatím vraťte do lednice. Druhou polovinu vyválejte mezi dvěma pečící papíry na asi 3 mm silný plát. Ten poté rozkrájejte na dlouhé pruhy široké zhruba 2,5 centimetru. Těsto před válením lehce posypte hladkou moukou, aby nelepilo.

Kovové cukrářské trubičky na kremrole (já používám ty s průměrem 1,3 cm) pomažte trochou rozpuštěného másla a opatrně na ně natočte pruhy těsta tak, aby se vždy polovinou překrývaly a aby každá trubička měla 5 otoček těsta.  Těsto natočené na trubičky mírně zmáčkněte, aby se během pečení nerozlepilo.

Trubičky naskládejte na plech v pravidelných rozestupech. Pečte 12 minut na 200°C tak, aby kremrole lehce zrůžověly. Potom plech vyndejte z trouby a trubičky nechte zchladnout. Upečené kremrole sundáte lehkým tlakem dolů. Pokud máte trubičky kónické, dejte pozor, abyste kremrole vždy sundávali z té užší strany.

Stejný postup zopakujte i s druhou polovinou těsta.

Hotové trubičky naplňte bílkovým sněhem.

Bílkový sníh

  • 3 bílky
  • 80 g moučkového cukru
  • 60 ml vody
  • 80 g krupicového cukru

Vodu s krupicovým cukrem dejte do hrnce a rozmíchejte cukr do rozpuštění. Poté vařte na středním plameni, dokud nesvaříte cukr na tzv. řetízek. Cukr svařený na řetízek má teplotu okolo 120°C. Pokud nemáte teploměr, poznáte správnou teplotu tak, že do rozvaru opatrně namočíte drátěné očko  a fouknete. Pokud z očka vychází řetízek po sobě jdoucích bublin, dosáhli jste správné konzistence. Očko není třeba kupovat. Já to své vyrobila z větší kancelářské sponky.

Zároveň s přípravou rozvaru dejte do mísy robotu šlehat 3 bílky. Šlehejte na střední rychlost do napěnění, poté začněte přidávat moučkový cukr. Jakmile přidáte všechen cukr,  šlehejte na nejvyšší rychlost, dokud nebude sníh úplně tuhý a lesklý.

Nepřestávejte šlehat, pouze mírně snižte rychlost a velmi tenkým pramínkem přilévejte do sněhu cukrový rozvar. Sníh šlehejte do úplného vychladnutí. Potom cukrářským sáčkem naplňte trubičky. Naplněné kremrole pocukrujte.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

two × one =