Každoročně se snažím na náš vánoční seznam zařadit alespoň jedno nové cukroví. Letos mě inspirovala mandarinková marmeláda, kterou jsem dostala v balíčku z eDelikatesy.cz. Byla skvělá sama o sobě, ale těmhle kakaovým dortíkům dodala úplně nový rozměr. Prostě trocha exotiky i na české Vánoce. A nutno podotknout, že toto cukroví zmizelo ještě před Štědrým dnem.
cca 35 koleček
- 180 g másla
- 200 g hladké mouky
- 50 g cukru krupice
- 40 g kakaa
- 40 g mandlové mouky
- 1 vejce
- špetka soli, špetka skořice
Všechny výše uvedené suroviny dáme společně do velké mísy nebo vál a rukama vypracujeme nejprve drobenku, potom hladké těsto. Těsto zabalíme do fresh folie necháme hodinku odpočinout v lednici.
Těsto potom vyndáme a po částech rozválíme na asi 3 mm silný plát. Z plátu vykrájíme kolečka. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem v troubě vyhřáté na 170°C zhruba 15 minut. Dáváme pozor, aby se kolečka nespálila. Před plněním necháme kolečka úplně vychladnout.
- 100 g másla
- 200 g mandarinkové marmelády Lorusso
- 30 g kvalitního ginu
- 50 g moučkového cukru
Na plnění si připravíme krém. Máslo vyšleháme s cukrem do pěny. Potom po lžicích zašleháváme marmeládu a úplně nakonec přidáme gin. Kolečka promažeme a spojíme buď klasicky nožem, ale lépe to jde pomocí cukrářského pytlík s hladkou špičkou. Pokud máte pevnější pytlík, stačí špičku ustřihnout. Spojená kolečka dáme vychladit.
- 150 g karamelové čokolády Callebaut
- 20 g olivového oleje nebo kakaového másla v peckách
- kandovaná pomerančová kůra
Čokoládu rozpustíme společně s olejem v mikrovlnné troubě. Rozpouštíme v krátkých intervalech a průběžně mícháme, aby se čokoláda nespálila. Do připravené polevy každé kolečko namočíme a ozdobíme kouskem kandované pomerančové kůry.
Tento recept vznikl ve spolupráci s eDelikatesy.cz.
No Comments