Borůvkový chlebíček jsem musela otestovat hned několikrát. První verze receptu se mi trochu rozpadla. Ačkoli chuťově dobrý, tak estetická stránka nevypadala úplně podle mých představ. Po dalších úpravách poměrů všech ingrediencí prohlašuji recept za vyladěný. Využiji poslední zbytky čerstvých borůvek v lednici a připravím tuhle dobrotu znovu. U nás doma totiž vláčný a lehce kyselý chlebíček mizí rychlostí blesku.
příprava: 1,5 hodiny
- 5 lžic změklého másla
- 2 celá vejce
- 3/4 hrnku třtinového cukru
- 1,5 hrnku hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžíce čerstvé citronové kůry
- 1 lžička citronové šťávy
- 1/2 hrnku mléka
- 2 hrnky borůvek (lze použít čerstvé i mražené)
Máslo vyšlehejte s cukrem a vejci do krémové směsi.
Přidejte citronovou šťávu, citronovou kůru, mouku a prášek do pečiva.
Přilijte mléko a vše dobře promíchejte. Vypracujte na hladké, polotekuté těsto.
Nakonec opatrně vmíchejte borůvky. Těsto nemíchejte moc rychle ani dlouho, aby borůvky nepustily šťávu a neobarvily těsto.
Dejte do formy na chlebíček či hřbet vyložené pečícím papírem. Pečte 45-50 minut na 180°C.
Zchladlý chlebíček můžete potřít citronovou polevou. Tu vytvoříte smícháním několika lžic citronové štávy (cca 3 lžíce) s prosátým moučkovým cukrem (cca 1/5 hrnku). Obě ingredience dejte do robotu a nechte promíchávat, dokud nezískáte hladkou, tekutou polevu.
No Comments