Bez masa/ PROMO

Dýňové rizoto

Milujeme sezónní suroviny. Proto taky toužíme po zahradě. V létě je to hlavně ovoce, v září dozrají dýně a to jsou teprve žně. Dýně je jedna z mých oblíbených surovin. U nás se pěstuje hlavně hókkaido, která má velmi jemnou chuť a je vhodná nejen na polévku, ale i jako přísada do moučníků nebo k tvorbě omáček. Fanoušek rýžových pokrmů sice nejsem, ale jednou dvakrát do roka si i já ráda dám trochu italského krémového rizota. Toto dýňové má navíc skvělou barvu.

příprava: 45 minut

4 porce

  • 1 bílá střední cibule
  • 250 g rýže arborio
  • 1 litr vývaru (zeleninový, kuřecí)
  • 2 dcl kvalitního bílého vína
  • pyré z poloviny upečené dýně
  • 2 lžíce másla
  • pepř, sůl, šalvěj, ořechy, parmazán

Máslo rozpusťte ve větším hrnci a orestujte na něm cibuli. Když cibulka zezlátne, přisypte rýži a 2 minuty opékejte. Rýži zalijte bílým vínem, přikryjte pokličkou a počkejte, až se víno vypaří.  Poté začněte rýži zalívat vývarem (po naběračkách).  Vývar se do rýže začne vsakovat a rizoto postupně zhoustne. Tento postup opakujte dokud nespotřebujte všechen vývar nebo dokud nebude rýže dovařená. Na závěr vmíchejte pyré z dýně a ještě několik minut povařte. Nakonec by mělo mít rizoto krémovou konzistenci, proto nespěchejte a vařte na středním plameni, aby se nic nepřipálilo.

Hotové rizoto ozdobte šalvějí, orestovanými ořechy a hoblinkami parmazánu.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

six + eleven =