Milujeme sezónní suroviny. Proto taky toužíme po zahradě. V létě je to hlavně ovoce, v září dozrají dýně a to jsou teprve žně. Dýně je jedna z mých oblíbených surovin. U nás se pěstuje hlavně hókkaido, která má velmi jemnou chuť a je vhodná nejen na polévku, ale i jako přísada do moučníků nebo k tvorbě omáček. Fanoušek rýžových pokrmů sice nejsem, ale jednou dvakrát do roka si i já ráda dám trochu italského krémového rizota. Toto dýňové má navíc skvělou barvu.
příprava: 45 minut
4 porce
- 1 bílá střední cibule
- 250 g rýže arborio
- 1 litr vývaru (zeleninový, kuřecí)
- 2 dcl kvalitního bílého vína
- pyré z poloviny upečené dýně
- 2 lžíce másla
- pepř, sůl, šalvěj, ořechy, parmazán
Máslo rozpusťte ve větším hrnci a orestujte na něm cibuli. Když cibulka zezlátne, přisypte rýži a 2 minuty opékejte. Rýži zalijte bílým vínem, přikryjte pokličkou a počkejte, až se víno vypaří. Poté začněte rýži zalívat vývarem (po naběračkách). Vývar se do rýže začne vsakovat a rizoto postupně zhoustne. Tento postup opakujte dokud nespotřebujte všechen vývar nebo dokud nebude rýže dovařená. Na závěr vmíchejte pyré z dýně a ještě několik minut povařte. Nakonec by mělo mít rizoto krémovou konzistenci, proto nespěchejte a vařte na středním plameni, aby se nic nepřipálilo.
Hotové rizoto ozdobte šalvějí, orestovanými ořechy a hoblinkami parmazánu.
No Comments