PROMO/ Sváteční

Velikonoční banánový beránek

Přiznám se, že nejsem úplně velikonoční typ. Posledních tak 10 let je pro mě standardem sbalit věci a strávit Velikonoce někde v klidu mimo ten sváteční shon. Ačkoli jsme to měli letos v plánu taky tak, současná situace ve světě nám trochu zkřížila plány. Proto i u nás letos propuklo velikonoční pečení.

Beránka jsem nikdy v životě nepekla. Dokonce nemám ani formu. Naštěstí moje mamka má všechno, a tak mi mimo formu na beránka půjčila i tu na slepici a králíka. Pamatuju si, že u nás byl beránek na Velikonoce vždy. Takový ten klasický, z piškotového těsta. Já jsem sice fanoušek vláčného piškotu, ale obvykle ho spíš něčím promažu, až se z toho nakonec dort. To s beránkem udělat nejde. Takže jsem se pustila do trochu punkovější verze. Náš letošní beránek je totiž z banánů.

příprava: 15 minut + 40-60 minut pečení

  • 4 vejce
  • 300g polohrubé mouky
  • 100 g cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 5 lžic oleje
  • 4 lžíce jogurtu
  • 3 měkké banány
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 balení čokoládových floků
  • 1 lžička skořice
  • špetka kardamomu

Vejce rozšlehejte s cukrem, olejem a jogurtem tak, aby cukr “nedrhl” a směs se dobře spojila. Přidejte kakao, mouku s práškem do pečiva a koření. Potom důkladně promíchejte. Já používám  robot, ale jde to i ručním šlehačem nebo metličkou.

Nakonec vmíchejte banán, který jste předem rozmačkali vidličkou na kaši, a čokoládové floky.

Troubu vyhřejte na 180°C. Pečte v důkladně vymazané a vysypané beránkové formě zhruba 45 minut. Zda je beránek upečený otestujte špejlí. Když po zapíchnutí vytáhnete špejli čistou, máte hotovo.

Beránka po vyjmutí z formy můžete pocukrovat nebo posypat kakaem.

TIP: Nejlépe využijete staré, přezrálé banány. Pokud máte banány nedozrálé nebo tvrdé, můžete jim trochu pomoct. Dejte je do trouby vyhřáté na 80°C a po 15 minutách vyndejte.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

12 − six =