Dezerty/ PROMO

Oříškový dort s kávovým krémem

Jestli něco ráda peču, tak to jsou jednoznačně dorty. Obvykle si vystačím hlavně se sezónním ovocem a mým oblíbeným olejovým korpusem s vanilkou. Ale přeci jen změna je život a mně baví hledat i nové chutě, nebo spíš jejich kombinace. Oříškový korpus mě překvapil, protože tak vláčný dort jsem dlouho neměla. Kávový krém je náš oblíbený ze štafetek. Ty totiž pečeme hlavně kvůli tomu krému. Tady jsem k němu přidala ještě mascarpone, aby získal trochu lehčí strukturu.

Dort s průměrem 21 cm (3 formy)

Příprava: 3 hodiny

Oříškový korpus:

  • 150 g polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • 150 g krupicového cukru
  • 180 g másla
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 1/2 sáčku kypřícího prášku
  • 100 g mletých vlašských ořechů

Vejce s cukrem a měkkým máslem vyšlehejte do pěny. Vmíchejte jogurt. Poté rozmíchejte s moukou a kypřícím práškem, nakonec vmíchejte mleté oříšky. Těsto dobře promíchejte. Bude těžší a lepivé.

Těsto  rozdělte do tří stejných forem, pečlivě vymazaných a vysypaných. Těsto stěrkou rozprostřete rovnoměrně po formě. Pečte v  troubě vyhřáté na 170°C na 20 minut.

Potom korpusy vyndejte a nechte vychladnout. Začněte připravovat krém. K tomu potřebujte kávovou kaši.

Kávová kaše:

  • 80 g másla
  • 250 ml silné horké kávy
  • 100 g moučkového cukru
  • 80 g hladké mouky

Máslo rozpusťte v hrnci, přidejte mouku a cukr. Směs promíchejte dokud se vše nespojí. Vytvoří se hrudky.

Po částech přilívejte kávu. Vždy důkladně promíchejte metličkou, abyste se zbavili veškerých hrudek.

Kaši za stálého míchání povařte, dokud nebude kaše hustá. Poté sundejte v plotýnky a nechte vychladnout. Během chladnutí občas promíchejte.

Kávový krém:

  • studená kávová kaše
  • 170 g měkkého másla
  • 1 kelímek mascarpone

Měkké máslo vyšlehejte do pěny. Po lžících zašlehávejte nejprve kávovou kaši, poté mascarpone. Krém by měl během šlehání znásobit objem. Být nadýchaný a hebký. Hotový krém dejte do cukrářského sáčku a naplňte s ním dort.

Dort můžete klasicky promazat, nebo jako já použijte cukrářský sáček a hladkou zdobící špičku s průměrem 1 cm (zvládnete to opatrně i s tužším pytlíkem bez špičky). Po celém korpusu udělejte cca 1,5 cm vysoké kapky/bublinky a potom zakryjte dalším korpusem. To samé udělejte i s druhým korpusem. Vrchní korpus buď ozdobte také bublinkami nebo vyměňte hladkou špičku za řezanou.

Krém můžete ozdobit nasekanými oříšky.

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

five + nineteen =