Dezerty/ PROMO

Šfatefky

Štafetky se v mé kuchyni zabydlely. Na jejich přípravě není nic složitého a troufnu si tvrdit, že je zvládne každý. Když jsem je poprvé asi před 5 lety pekla já, povedly se mi hned napoprvé. Štafetka je pro mně tradiční zákusek, který si pamatuji z cukráren z dětství. Tehdy mě ale kombinace sladkých našlehaných bílků, vlašských ořechů, kávy a hořké čokolády moc nebrala. Dnes tomu je jinak a štafetky nechybí na žádné rodinné oslavě.

příprava: 3 hodiny

cca 30-40 štafetek (podle velikosti)

  • 250 g krupicového cukru
  • 11 středních bílků
  • 120 g mletých vlašských ořechů
  • 120 g hladké mouky

Bílky dejte do mísy a šlehejte. Jakmile bílky trochu napění, začněte zašlehávat cukr. Bílky ušlehejte do tuha. Do bílků vmíchejte ořechy a mouku.

Těsto rozdělte na 3 stejné díly a nalijte na 3 plechy vyložené pečícím papírem. Špachtlí nebo nožem důkladně rozprostřete a snažte se o to, aby měly všechny 3 pláty přibližně stejnou velikost.

Pečte na 200°C do chvíle, než začnou kraje mírně zlátnout/hnědnout. Plát by měl ale zůstat co nejsvětlejší. Ihned po vyndání z trouby odlepte minimálně kraje z pečícího papíru a nechte vychladnout.

Než pláty vychladnou, připravte si krém.

  • 200 g másla
  • 250 ml silné horké kávy
  • 100 g moučkového cukru
  • 80 g hladké mouky

Než se pustíte do samotného krému, musíte připravit kaši, která tvoří jeho základ. V rendlíku rozpusťte 50 g másla, přidejte mouku a moučkový cukr a míchejte, dokud se vše nespojí. Zalijte horkou kávou, důkladně rozmíchejte a vařte, dokud nebudete mít hustou kaši. Nechte vychladnout.

Zbylé máslo vyšlehejte do pěny. Potom po lžících postupně zašlehávejte vychladlou kaši. Krém šlehejte dokud minimálně o polovinu nenabude.

1/2 hotového krému namažte na první plát, přiklopte druhým plátem, namažte zbylým krémem a přikryjte posledním plátem. Všechny spojené pláty rukama lehce stlačte, aby se dobře spojily a dejte na hodně vychladit do lednice.

Vychlazené můžete začít mokrým nožem krájet. Můžete zvolit libovolný tvar, ale nejklasičtější je rozkrájet plát na drobné obdélníčky, jejichž polovinu poté omočíte v čokoládové polevě.

Já poslední dobou štafetky vykrajuji kulatým vykrajovátkem o průměru 5 cm. Polovinu štafetky omočím v čokoládě a poté kraj obalím v nasekaných vlašských oříškách. Zbytky, které mi po rozmačkání zbudou, smíchám se h lžícemi karamelového salka a rukama rozmačkám na hladkou hmotu. Z té pak tvaruji drobné kuličky. Ty mám na 30 minut do mrazáku a potom je obalím v čokoládě. Na vyhození není nic a zužitkuji opravdu všechno.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply