PROMO/ Sváteční

Kynuté povidlové koláčky

Kynuté koláčky s povidly se u nás doslova zabydlely. Za poslední měsíc jsem je pekla asi čtyřikrát. Vždy jich spoustu rozdáme a nakonec zjistíme, že je plech prázdný. Tenhle recept s instantním droždím se mi osvědčil a řekla bych, že po několik testech je docela vyladěný a podaří se, i když s kynutým těstem nemáte moc zkušeností.

cca 40 koláčků velikosti dlaně

příprava: 4 hodiny

  • 150 g polohrubé mouky
  • 450 g hladké mouky
  • 10 g instantního droždí
  • 100 g cukru krupice
  • 2 žloutky
  • 125 g rozpuštěného másla
  • 250 ml vlažného mléka
  • špetka soli
  • povidla

Obě mouky dejte do mísy, přidejte instantní droždí, cukr a špetko soli. Lehce promíchejte. Potom přidejte žloutky, rozpuštěné máslo, mléko a vypracujte hladké pružné těsto.

Těsto nechte kynout 2 hodiny na teplém místě v míse přikryté čistou utěrkou nebo potravinovou folií.

Po dvou hodinách těsto vyndejte z mísy a rozdělte na čtvrtiny. Z každé čtvrtiny vyválejte dlouhý váleček, který rozdělíte na 10 stejných dílů.

Každý kousek rukou jemně prohněťte a vytvarujte do hladké kuličky. Kuličky naskládejte na plech, přikryjte utěrkou a nechte kynout dalších 40 minut.

Do středu každého nakynutého bochánku udělejte hluboko důlek. Jde to dobře palcem, nebo použijte obrácený konec vařečky.

Důlky naplňte povidly a koláčky přemístěte na plech vyložený pečícím papírem. Okraje koláčků potřete rozšlehaným vejcem a vrch posypte drobenkou. Koláče pečte 15 minut v troubě vyhřáté na 180°C.

Drobenka

  • 2 lžíce měkkého másla
  • 3 lžíce cukru
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 2 lžíce mletých oříšků nebo strouhanky

Všechny suroviny deje do hlubší misky a rukama vypracujte drobivou směs.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

20 − 15 =