Kynuté koláčky s povidly se u nás doslova zabydlely. Za poslední měsíc jsem je pekla asi čtyřikrát. Vždy jich spoustu rozdáme a nakonec zjistíme, že je plech prázdný. Tenhle recept s instantním droždím se mi osvědčil a řekla bych, že po několik testech je docela vyladěný a podaří se, i když s kynutým těstem nemáte moc zkušeností.
cca 40 koláčků velikosti dlaně
příprava: 4 hodiny
- 150 g polohrubé mouky
- 450 g hladké mouky
- 10 g instantního droždí
- 100 g cukru krupice
- 2 žloutky
- 125 g rozpuštěného másla
- 250 ml vlažného mléka
- špetka soli
- povidla
Obě mouky dejte do mísy, přidejte instantní droždí, cukr a špetko soli. Lehce promíchejte. Potom přidejte žloutky, rozpuštěné máslo, mléko a vypracujte hladké pružné těsto.
Těsto nechte kynout 2 hodiny na teplém místě v míse přikryté čistou utěrkou nebo potravinovou folií.
Po dvou hodinách těsto vyndejte z mísy a rozdělte na čtvrtiny. Z každé čtvrtiny vyválejte dlouhý váleček, který rozdělíte na 10 stejných dílů.
Každý kousek rukou jemně prohněťte a vytvarujte do hladké kuličky. Kuličky naskládejte na plech, přikryjte utěrkou a nechte kynout dalších 40 minut.
Do středu každého nakynutého bochánku udělejte hluboko důlek. Jde to dobře palcem, nebo použijte obrácený konec vařečky.
Důlky naplňte povidly a koláčky přemístěte na plech vyložený pečícím papírem. Okraje koláčků potřete rozšlehaným vejcem a vrch posypte drobenkou. Koláče pečte 15 minut v troubě vyhřáté na 180°C.
Drobenka
- 2 lžíce měkkého másla
- 3 lžíce cukru
- 3 lžíce polohrubé mouky
- 2 lžíce mletých oříšků nebo strouhanky
Všechny suroviny deje do hlubší misky a rukama vypracujte drobivou směs.
No Comments