PROMO/ Snídaně

Skořicové uzlíky

Abstinenční příznaky koronavirové karantény se začínají projevovat. Ach, jak nám ta zavřená IKEA chybí…. Skořicové rolky? Motance? Šneky? Uzlíky? To se mi k nim hodí asi nejvíc. Tenhle recept je tak jednoduchý, že bych ho mohla péct každý týden. Ale taky sladký, takže vím předem, že všechny uzlíky u nás doma jsem vyhrála já.

 

12 kusů

3 hodiny

  • 2,5 hrnku hladké mouky
  • 1,5 lžičky instantního droždí
  • 1 hrnek teplé vody
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce medu
  • špetka soli

Mouku, droždí, olej, sůl a med dejte do mísy. Postupně přilévejte teplou vodu. Důkladně promíchejte tak, aby se všechny ingredience spojily, můžete použít i robot. Těsto nechte kynout přikryté čistou utěrkou na teplém místě 2 hodiny.

Těsto vyklopte z mísy na hodně pomoučněný vál (hladká mouka) a rozválejte na plát vysoký zhruba půl centimetru. Celý plát potřete skořicovým máslem:

  • 6 lžic měkkého másla
  • 1/2 hrnku hnědého cukru
  • 2 lžíce skořice
  • 1 lžička mletého kardamomu

Měkké máslo rozmíchejte se skořicí, cukrem a kardamomem. 2/3 směsi natřete na těsto.

Těsto poté přehněte na půl a nakrájejte na pruhy o šířce zhruba 2-2,5 cm. Pruhy zamotejte do libovolných uzlíků, které v pravidelných rozestupech vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem.

Před pečením dejte na vršek každého uzlíku zbytek skořicového másla.

Pečte v troubě vyhřáté na 190°C 15 minut. Potom uzlíky vyndejte z trouby a nechte vychladnout na plechu.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

3 × five =