Abstinenční příznaky koronavirové karantény se začínají projevovat. Ach, jak nám ta zavřená IKEA chybí…. Skořicové rolky? Motance? Šneky? Uzlíky? To se mi k nim hodí asi nejvíc. Tenhle recept je tak jednoduchý, že bych ho mohla péct každý týden. Ale taky sladký, takže vím předem, že všechny uzlíky u nás doma jsem vyhrála já.
12 kusů
3 hodiny
- 2,5 hrnku hladké mouky
- 1,5 lžičky instantního droždí
- 1 hrnek teplé vody
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce medu
- špetka soli
Mouku, droždí, olej, sůl a med dejte do mísy. Postupně přilévejte teplou vodu. Důkladně promíchejte tak, aby se všechny ingredience spojily, můžete použít i robot. Těsto nechte kynout přikryté čistou utěrkou na teplém místě 2 hodiny.
Těsto vyklopte z mísy na hodně pomoučněný vál (hladká mouka) a rozválejte na plát vysoký zhruba půl centimetru. Celý plát potřete skořicovým máslem:
- 6 lžic měkkého másla
- 1/2 hrnku hnědého cukru
- 2 lžíce skořice
- 1 lžička mletého kardamomu
Měkké máslo rozmíchejte se skořicí, cukrem a kardamomem. 2/3 směsi natřete na těsto.
Těsto poté přehněte na půl a nakrájejte na pruhy o šířce zhruba 2-2,5 cm. Pruhy zamotejte do libovolných uzlíků, které v pravidelných rozestupech vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem.
Před pečením dejte na vršek každého uzlíku zbytek skořicového másla.
Pečte v troubě vyhřáté na 190°C 15 minut. Potom uzlíky vyndejte z trouby a nechte vychladnout na plechu.
No Comments