Bez masa/ PROMO

Salát z čerstvého květáku

Každý rok se snažím lehce obměnit naše domácí grilovací menu. Maso zůstává prakticky stejné, měním pouze ty přílohy, hlavně tedy saláty. Loni byly surovinou léta houby, letos zvítězí jednoznačně květák. Tento salát nadchne i jeho zaryté odpůrce. Syrový květák salátu dodá fantastické “křup”. Granátové jablíčko se pak postará o vyváženou sladkost a medovo-vinná zálivka přidá ten správný letní šmrnc. U nás byl letos tento salát už několikrát a ani v jednom případě jsem návštěvy nemusela pobízet, aby si přidaly ještě lžičku.

příprava: 10 minut

4-6 porcí

  • 1 sáček mražené květákové rýže Bonduelle
  • 1/2 menšího květáku
  • 1 velké granátové jablko
  • 1 hrst nasekaného koriandru
  • 2 hrsti nasekané hladkolisté petržele
  • 4 jarní cibulky
  • 3 lžíce kvalitního olivového oleje
  • 2 lžíce tekutého medu
  • 1,5 lžíce červeného vinného octa
  • sůl

Květákovou rýží nechte zcela rozmrznout a poté ji vsypte do mísy. Poloviny květáku rozeberte na malé růžičky a poté na malé kousky a přidejte  ke květákové rýži. Tak dodáte salátu pěknou strukturu.

Bylinky nasekejte nadrobno. Jarní cibulku nakrájejte na tenká kolečka. Vše vložte do mísy. 

Přidejte i jadérka z granátového jablka. Nejlépe se k nim dostanete tak, že jablíčko rozkrojíte horizontálně v půlce (jako, když krájíte na Vánoce jablko na hvězdičku). Polovinu nad miskou otočíte jadérky směrem dolů a lžící klepete na slupku. Jadérka postupně vypadají a vy nebudete mít celou kuchyň od červené šťávy.

Nakonec smíchejte olej, med a červený vinný ocet. Pomocí metly ušlehejte hladkou zálivku. Tu vlijte do salátu.

Nakonec ještě lehce osolte. Potom salát důkladně promíchejte a nechte 30 minut v lednici. 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

sixteen − three =