Třešně se letos moc neurodily, ale višní byl plný strom. Než všechny skončily v marmeládě, ukořistila jsem misku pro sebe a udělala čokoládový black forest dort bez mouky. Je to taková modernější bezmoučná varianta ke klasickému schwarzwaldskému dortu, který určitě všichni znáte. Kombinaci hořké čokolády, šlehačky a kyselých višní nejde nemilovat.
dort o průměru 24 cm
příprava: 75 minut
- 3 a 1/2 tabulky hořké čokolády
- 3/4 kostky másla
- 6 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
- 3/4 hrnku krupicového cukru
- špetka soli
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 smetana ke šlehání
- 2 lžíce rumu
- 1 hrnek vypeckovaných višní
Čokoládu nalámejte do rendlíku a rozpusťte spolu s máslem. Dejte stranou a nechte vychladit.
Bílky vyšlehejte s citronovou šťávou do tuha.
Žloutky vyšlehejte společně s cukrem a špetkou soli do bílé pěny.
Ke žloutkové směsi napřed ručně vmíchejte zchladlou čokoládovou směs a nakonec i vyšlehané bílky.
Tekuté těsto vlijte do vymazané formy. Dno předtím vyložte pečícím papírem o stejném průměru.
Pečte v troubě vyhřáté na 160C zhruba 40-50 minut. Na vrchu dortu by se měla vytvořit kůrka, která může během pečení popraskat.
Dort po maximálně 50 minutách vyndejte a nechte vychladnou ve formě. Střed dortu se během chladnutí propadne.
Zchladlý dort pocákejte rumem. Propadlou část naplňte šlehačkou a vypeckovanými višněmi.
No Comments