Co se týče bábovek, každý máme doma jistě tu svoji stálici, na kterou nedáme dopustit. Často to je i recept prověřený generacemi. U nás doma takový recept nemáme a proto si dovolíme i experimentovat. Velmi dlouho u nás frčela bábovka z cukety. Těch se totiž na zahradě urodí během léta několik. Ale teď si troufnu tvrdit, že kombinace máku a citronu naši oblíbenou cukeťačku asi sesadí z piedestalu. Testování tohoto receptu zahájil táta a z formy mu vypadla fakt bábovková kráska. A potom pokračovaly všechny kamarádky, které ochutnaly a nemohly čekat až do dneška na recept.
příprava:1,5 hodiny
- 5 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
- 150 g oleje
- 200 g cukru
- 430 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 50 g mletého máku
- 450 g bílého jogurt
- kůra a šťáva z jednoho citronu
Z bílků ušlehejte tuhý sníh a dejte zatím stranou.
Cukr ušlehejte s olejem a žloutky do pěny. Vmíchejte postupně ušlehaný sníh, mouku s práškem do pečiva, jogurt a mák. Nakonec přidejte ještě kůru a šťávu z jednoho citronu. Zpracujte na hladké tekuté těsto.
Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy. Mně se k tomuto účelu nejvíce osvědčil rozpuštěný tuk Omega a polohrubá mouka.
Bábovku pečte zhruba 50 minut v troubě vyhřáté na 160°C. Upečení bábovky otestujte špejlí. Pokud je bábovka upečená dostatečně, špejli po zapíchnutí vyndáte čistou.
Bábovku po vychladnutí vyklepněte z formy a pocukrujte moučkovým cukrem.
No Comments