PROMO/ Těstoviny

Paella doma snadno a rychle

Nejtradičnějším španělským pokrmem je bezpochyby paella. Barevné pánvi plné chutí a vůní málokterý cestovatel dokáže odolat. Klíčem je výběr té správné kulatozrnné rýže, která dokáže absorbovat velké množství vody aniž by se rýže rozvařila. A potom také kvalitní vývar. Do paelly se dál přidává i sezónní zelenina, maso nebo mořské plody.

Já nad její domácí přípravou dlouho váhala. Když mě ale oslovily eDelikatesy.cz, jestli nechci vyzkoušet jejich paella set, nebylo nad čím přemýšlet. Sada totiž obsahuje ten správný druh rýže, olej, koření, které nahradí vývar a přinese tu správnou španělskou chuť, a také stylovou pánev, ve které paellu rovnou připravíte i naservírujete (funguje i na indukci).

porce: 4

příprava: 30 minut

  • 1 paella set
  • 2 šalotky
  • 1 zelená paprika
  • 1,2-1,5 litru vlažné vody
  • 1 sklenice loupaných rajčat
  • 200 g mraženého mixu mořských plodů
  • 15 neloupaných větších krevet
  • 30 očištěných čerstvých slávek
  • 2 limetky
  • 1 hrst hladkolisté petržele

Pánev rozpalte na středním plameni a vlijte všechen olej z balíčku. Orestujte jemně nakrájenou šalotku. Poté přidejte i papriku pokrájenou na kostičky. Rýži vsypte do pánve, restujte 1-2 minuty. Přidejte koření, důkladně zamíchejte a zalijte asi čtvrtinou vody. Za pravidelného míchání nechte probublávat. Jakmile rýže vstřebá všechnu vodu, nalijte další.

Zhruba v polovině vaření, když bude rýže poloměkká, přidejte mix mořských plodů a zamíchejte ho do rýže. Do rýže dál přilévejte vodu, dokud nebude úplně měkká. Přidejte loupaná rajčata, tekutinu ale předtím slijte.

Těsně před tím, než bude rýže zcela měkká, do ní vmáčkněte syrové krevety a slávky. Pánev přiklopte pokličkou a nechte dovařit. Jakmile se mušle otevřou, je paella hotová.

Pokud nemáte doma tak velkou pokličku, která by přikryla pánev celou, doporučuji do paelly přidat jen krevety. Slávky potom uvařte ve vroucí vodě zvlášť. 

Před servírováním do paelly přidejte na měsíčky nakrájenou limetu a posypte nasekanou petrželí.

Jak uvařit slávky?

Na vaření slávek není nic složitého. Nejotravnější fází je jejich čištění před samotným vařením. Slávky vyndejte ze síťky a ponořte je do mísy s ledovou vodou. Přidejte dvě lžíce soli. Všechny mušle s rozbitou skořápkou vyhoďte. Ty nejsou k jídlu. Následně vyhoďte i ty, které zůstaly otevřené nebo pootevřené. Ani ty nejsou k jídlu. Poté šlávky vydrhněte a zbavte všeho, co je na mušli připevněné (řasy a podobně). V tuto chvíli slávky můžete uvařit.

Pokud je budete servírovat jako součást paelly, nemusíte se trápit speciálním vývarem, ve kterém je budete vařit. Postačí větší hrnec a osolená voda. Větsí hrnec naplňte vodou zhruba do jedné třetiny, přidejte lžičku soli. Hrnec přiklopte pokličkou a vodu nechte dojít k varu. Jakmile voda začne vřít, vsypte do hrnce očištěné mušle a opět přiklopte pokličkou. Vařte dvě minuty. Potom slávky vylovte. Jezte pouze ty mušle, které se při vaření otevřely. Ty, které zůstaly zavřené, vyhoďte.

Tento recept vznikl ve spolupráci s eDelikatesy.cz.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

17 + eighteen =