Dezerty/ PROMO

Špaldové šátečky s tvarohem

Nedávno mi doma zbyla trocha tvarohu z buchet. Protože se potravinami snažím neplýtvat, zkusila jsem ho použít do našich oblíbených nekynutých rohlíčků. Ale už na začátku jsem sáhla po úplně jiném pytlíku mouky, a tak jsem ani nečekala žádný zázračný výsledek. O to víc jsem byla překvapená, když jsem z trouby vytáhla perfektně vláčné a křehké rohlíčky. Mimochodem chutnaly i kamarádce, která tvaroh jinak vůbec nejí. Proto jsem recept ještě trochu vylepšila, aby se Vám na 100% povedl, až se rozhodnete ho vyzkoušet.

Při přípravě jsem ocenila stohovatelnou sadu misek a odměrek NEST od Joseph&Joseph. Obsahuje jednu velikou mísu, ve které jsem krásně zadělala těsto. Dále dva cedníčky – na slití rozinek z rumu úplně ideální. A potom ještě další odměrky od velikosti 1 hrnek po velikost 1 lžíce. I u mně na blogu najdete těchto hrníčkových receptů spoustu.. Tuto sadu stejně jako mnoho dalších kuchyňských pomůcek, které Vám usnadní práci najdete na Mall.cz

Sponzorem tohoto příspěvku je Mall.cz

zhruba 3 plechy šátečků

příprava: 1,5 hodiny

těsto

  • 350 g špaldové hladké mouky
  • 150 g špaldové celozrnné mouky
  • 2 vejce
  • 140 g rozpuštěného másla
  • 10 g instantního droždí
  • 250 ml vlažného mléka
  • 3 lžíce krupicového cukru

náplň

  • 250 g tvarohu v alobalu  (Pokud byste chtěli použít tvaroh ve vaničce, můžete. Je ale potřeba ho nechat nejdříve vykapat, aby nebyl moc tekutý.)
  • 1 vejce
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 hrnek rozinek
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • rum

na potření: 1 vejce, 1 lžíce másla, 3 lžíce rumu

Obě mouky dejte společně s cukrem a droždím do mísy a lehce promíchejte. Přidejte vejce, vlažné mléko a rozpuštěné máslo. Máslo byste ale měli nechat několik minut zchladnout. Pokud by bylo příliš horké, mohlo by srazit vejce. Vařečkou nebo pomocí robotu vypracujte hladké a pružné těsto. Ručně to trvá trochu déle, takže pokud máte robot, výrazně si ulehčíte práci.  Nemusíte čekat na kynutí. Těsto nechte pouze 5-10 minut odpočinout a mezitím si připravte náplň.

Rozinky namočte hodinu předem do rumu. Poté je sceďte, ale rum nevylévejte. Budete ho ještě potřebovat.

Tvaroh smíchejte s vejcem, škrobem a cukrem. Vidličkou vymíchejte do hladka. Poté přidejte ještě scezené rozinky a lehce promíchejte.

Těsto rozdělte na 4 díly. Postupně každý díl vyválejte na obdélník vysoký asi 3 mm. Vyválené těsto rozkrájejte na čtverečky zhruba 8×8 cm. Doprostřed každého čtverečku dejte lžičku náplně. Protilehlé rohy čtverečků scvakněte na středu do sebe. Důkladně stiskněte, aby se se šátečky v troubě nerozjely. Hotové šátečky dejte na plech vyložený pečícím papírem a potřete rozšlehaným vejcem.

Troubu vyhřejte na 170°C. Pečte 15-20 minut dozlatova. Po vytažení z trouby potřete rozpuštěným máslem s rumem.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply