Nedávno mi doma zbyla trocha tvarohu z buchet. Protože se potravinami snažím neplýtvat, zkusila jsem ho použít do našich oblíbených nekynutých rohlíčků. Ale už na začátku jsem sáhla po úplně jiném pytlíku mouky, a tak jsem ani nečekala žádný zázračný výsledek. O to víc jsem byla překvapená, když jsem z trouby vytáhla perfektně vláčné a křehké rohlíčky. Mimochodem chutnaly i kamarádce, která tvaroh jinak vůbec nejí. Proto jsem recept ještě trochu vylepšila, aby se Vám na 100% povedl, až se rozhodnete ho vyzkoušet.
Při přípravě jsem ocenila stohovatelnou sadu misek a odměrek NEST od Joseph&Joseph. Obsahuje jednu velikou mísu, ve které jsem krásně zadělala těsto. Dále dva cedníčky – na slití rozinek z rumu úplně ideální. A potom ještě další odměrky od velikosti 1 hrnek po velikost 1 lžíce. I u mně na blogu najdete těchto hrníčkových receptů spoustu.. Tuto sadu stejně jako mnoho dalších kuchyňských pomůcek, které Vám usnadní práci najdete na Mall.cz
Sponzorem tohoto příspěvku je Mall.cz
zhruba 3 plechy šátečků
příprava: 1,5 hodiny
těsto
- 350 g špaldové hladké mouky
- 150 g špaldové celozrnné mouky
- 2 vejce
- 140 g rozpuštěného másla
- 10 g instantního droždí
- 250 ml vlažného mléka
- 3 lžíce krupicového cukru
náplň
- 250 g tvarohu v alobalu (Pokud byste chtěli použít tvaroh ve vaničce, můžete. Je ale potřeba ho nechat nejdříve vykapat, aby nebyl moc tekutý.)
- 1 vejce
- 50 g moučkového cukru
- 1 hrnek rozinek
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- rum
na potření: 1 vejce, 1 lžíce másla, 3 lžíce rumu
Obě mouky dejte společně s cukrem a droždím do mísy a lehce promíchejte. Přidejte vejce, vlažné mléko a rozpuštěné máslo. Máslo byste ale měli nechat několik minut zchladnout. Pokud by bylo příliš horké, mohlo by srazit vejce. Vařečkou nebo pomocí robotu vypracujte hladké a pružné těsto. Ručně to trvá trochu déle, takže pokud máte robot, výrazně si ulehčíte práci. Nemusíte čekat na kynutí. Těsto nechte pouze 5-10 minut odpočinout a mezitím si připravte náplň.
Rozinky namočte hodinu předem do rumu. Poté je sceďte, ale rum nevylévejte. Budete ho ještě potřebovat.
Tvaroh smíchejte s vejcem, škrobem a cukrem. Vidličkou vymíchejte do hladka. Poté přidejte ještě scezené rozinky a lehce promíchejte.
Těsto rozdělte na 4 díly. Postupně každý díl vyválejte na obdélník vysoký asi 3 mm. Vyválené těsto rozkrájejte na čtverečky zhruba 8×8 cm. Doprostřed každého čtverečku dejte lžičku náplně. Protilehlé rohy čtverečků scvakněte na středu do sebe. Důkladně stiskněte, aby se se šátečky v troubě nerozjely. Hotové šátečky dejte na plech vyložený pečícím papírem a potřete rozšlehaným vejcem.
Troubu vyhřejte na 170°C. Pečte 15-20 minut dozlatova. Po vytažení z trouby potřete rozpuštěným máslem s rumem.
No Comments