PROMO/ Sváteční

Povidlové rohlíčky z oříškového těsta

Povidlové rohlíčky u nás zmizí vždy opravdu rychle a nakonec z nich bude rodinný klenot. Jsou krásné vláčné, voní po oříšcích a rumu a  nakonec překvapí povidly uvnitř. Jsou mnohem jednodušší na přípravu než klasické vázané kynuté koláčky, ale dobré jsou stejně.

cca 64 rohlíčků

příprava: 1,5 hodiny

  • 370 g hladké mouky
  • 150 g mletých mandlí
  • 1 kostka měkké Hery
  • 10 lžic mléka
  • 1 kostka droždí
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 1 vejce
  • špetka soli

 

  • 1 kelímek povidel

 

  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce rumu
  • moučkový cukr

 

Mléko mírně zahřejte, přidejte krupicový cukr a nadrobené droždí. Důkladně rozmíchejte a nechte stát stranou dokud se nezačnou objevovat bublinky a směs neznásobí svůj objem.

Mouku, mandle, vejce, sůl a Heru pokrájenou na kousky dejte do mísy, zalijte drožďovou směsí a zpracujte hladké pružné těsto. Pokud by těsto lepilo moc, můžete přisypat trochu mouky.

Těsto vyklepněte na vál a rozdělte na osm stejných dílů. Z každého dílu rozválejte asi 4 milimetry tlusté kolo, které rozkrojte na 8 stejných trojúhelníků. Zdobícím sáčkem naplňte nejkratší stranu povidly a zarolujte směrem ke středu.

Pečte v troubě vyhřáté na 170°C zhruba 12 minut. Poté vytáhněte a hned pomažte směsí rozpuštěného másla a rumu. Chladnoucí rohlíčky posypte moučkovým cukrem.

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

4 × three =