Povidlové rohlíčky u nás zmizí vždy opravdu rychle a nakonec z nich bude rodinný klenot. Jsou krásné vláčné, voní po oříšcích a rumu a nakonec překvapí povidly uvnitř. Jsou mnohem jednodušší na přípravu než klasické vázané kynuté koláčky, ale dobré jsou stejně.
cca 64 rohlíčků
příprava: 1,5 hodiny
- 370 g hladké mouky
- 150 g mletých mandlí
- 1 kostka měkké Hery
- 10 lžic mléka
- 1 kostka droždí
- 2 lžíce krupicového cukru
- 1 vejce
- špetka soli
- 1 kelímek povidel
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce rumu
- moučkový cukr
Mléko mírně zahřejte, přidejte krupicový cukr a nadrobené droždí. Důkladně rozmíchejte a nechte stát stranou dokud se nezačnou objevovat bublinky a směs neznásobí svůj objem.
Mouku, mandle, vejce, sůl a Heru pokrájenou na kousky dejte do mísy, zalijte drožďovou směsí a zpracujte hladké pružné těsto. Pokud by těsto lepilo moc, můžete přisypat trochu mouky.
Těsto vyklepněte na vál a rozdělte na osm stejných dílů. Z každého dílu rozválejte asi 4 milimetry tlusté kolo, které rozkrojte na 8 stejných trojúhelníků. Zdobícím sáčkem naplňte nejkratší stranu povidly a zarolujte směrem ke středu.
Pečte v troubě vyhřáté na 170°C zhruba 12 minut. Poté vytáhněte a hned pomažte směsí rozpuštěného másla a rumu. Chladnoucí rohlíčky posypte moučkovým cukrem.
No Comments