Bez masa/ PROMO

Špenátové lasagne

Lasagne prostě miluju. Moje cuketové s mletým masem se během roku objeví na stole několikrát. Teď v těhotetnství jsem ale propadla jejich vegetariánské varinatě – ŠPENÁTU! Recept je opravdu hodně jednoduchý a ani množství surovin není velké. Proto je to taková správná rychlovka, když je potřeba mít jídlo do hodiny na stole. Navíc se vsadím, že všechny přísady máte běžně v lednici nebo ve spíži koupené do zásoby.

6 porcí

příprava: 1 hodina

  • 1 balíček lasagní (neuvařených)
  • strouhaný parmezán

 

  • 5 lžic másla
  • 7 lžic hladké mouky
  • 3/4 litru plnotučného mléka
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1 hvězdička badyánu
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička soli

 

  • 1 a 1/2 kostky mraženého špenátu (zhruba 600 gramů)
  • 2 stroužky česneku
  • 5 lžic smetany nebo mléka
  • 5 lžic vody
  • špetka soli a pepře

Začněte přípravou bešamelové omáčky. Do menšího hrnce dejte rozpustit máslo. K rozpuštěnému máslu přidejte hladkou mouku a metričkou míchejte dokud nevznikne světllá jíška. K té přilívejte po částech mléko dokud nebudete mít řídkou hladkou směs. Vždy dobře rozmíchejte, aby v omáčce nebyly hrudky. Přidejte bobkový list, badyán, muškátový oříšek a sůl. Vařte na mírném plameni dokud omáčka nezhoustne a potom odložte stranou.

Mražená špenát dejte do hrnce, přilijte vodu a nechte na mírném plameni rozpouštět. Když je špenát zcela rozpuštěný, přidejte smetanu, jemně nastrouhaný/utřený česnek a koření podle chuti. Nechte několik minut povařit a začněte skládat lasagně dohromady.

Do hranaté zapékací mísy dejte na dno nejprve mešamelovou omáčku. Tu zakryjte plátky lasagní a nakonec přikryjte vrstvou špenátu. Bešamelovou omáčkou a špenátem střídavě prokládejte jednotlivé vrstvy lasagní, dokud nespotřebujte některou ze surovin. (Množství mi obvykle vyjde na 3 vrstvy bašamelu a 3 vrstvy špenátu.) Jako poslední vrstvu dejte vždy bešamelovou omáčku a předtím než dáte lasagně do trouby, posypte ji strouhaným parmenzánem.

Pečte 30 minut v troubě vyhřáté na 200°C zakryté alobalem. Po 30 minutách alobal sundejte a pečte při stejné teplotě dalších 15-20 minut, aby se povrch lasagní pěkně zatáhl a vytvořila se lehce zatavá kůrčička.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

2 × three =