Snídaně

Nadýchané sněhové lívance

Prohlížení obrázků jídla na internetu nebo v kuchařkách má tu nevýhodu, že občas dostanete neuvěřitelnou chuť na to, co právě na obrázku vidíte. A té chuti se zbavíte porstě jen tak, že jídlo zkusíte uvařit. Přesně to se mi stalo i nadýchanými japonskými soufflé palačinkami, které se po usmažení vtipně třesou. Ty moje sice nejsou tak vysoké, aby jste mohli tenhle efekt pozorovat, ale chuť nadýchaných bochánků je nepřekonatelná. Skvělé jsou s kokosovým jogurtem a ovocem nebo zakysanou smetanou. Jen jejich příprava zabere trochu více času.

příprava: 1 hodina

4 porce (cca 12 lívanců)

  • 4 vejce žloutky a biíky zvlášť
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 3 lžíce mléka
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • Olej na vymazání pánve
  • Voda na páru
  • Ovoce, jogurt nebo zakysaná smetana na ozdobu

Páven dejte na sporák a nechte ji pomalu zahřívat na střední stupeň (používám cca 4-5/9).

Studené bílky vyšlehejte společně s cukrem na tuhý lesklý sníh. Sníh dejte stranou.

Žloutky vyšlehejte s mlékem do pěny. Přidejte prosátou mouku a prášek do pečiva a promíchejte. Metličkou pomalu přimíchávejte tuhý sníh, dokud nebudee mít hladké nacýchané kompaktní těsto.

Pánev lehce potřete olejem – nejlépe ubrouskem, protože by lívance neměly v oleji plavat. Začněte smažit lívance. Smažte vždy maximálně 3. Těsto je potřeba navrstvit hodně do výšky a při obracení to chce trochu prostor a cvik. Vysoký lívanec se nejlépe podaří tak, že na pánev dájte 3x po jedné lžíci těsta (3 samostatné lívance), kupičky necháte pod pokličkou asi 2 minuty zatáhnout a potom na každou kupičku opatrně navrstvíte ještě 2 další lžíce těsta. Těsto nijak neuhlazujte ani netvarujte. Do krajů pánce (mimo lívance) dejte po lžíci vody a pánev hned přikryjte pokličkou. Díky tomu se uvnitř vytvoří pára a lívanečky zůstanou krásně vláčné. Po zhruba 4 minutách lívance opatrně obraťte a osmažte z druhé strany zhruba 4 minuty.

Lívance sundejte z pánve, ozdobte a hned servírujte.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply