Každý rok se snažím dát na blog recept, který jinde na internetu nenajdete. Prostě takový můj malý originál. Letos jsem zvolila křehké mandlové sušenky slepované krémem z ruby čokolády a mandlovice. A věřte mi, jedna nikdy nestačí. Kdo ochutnal, rád potvrdí 🙂
cca 45 kusů
těsto:
- 220 g hladké mouky
- 110 g studeného nastrouhaného másla
- 1 lžička vanilkové pasty
- 1 vejce
- 60 g krupicového cukru
- 100 g mletých mandlí
krém:
- 50 ml smetany ke šlehání
- 75 g ruby čokolády Callebaut
- 50 g másla
- 4 lžíce dobré mandlovice
poleva:
- 50 g ruby čokolády Callebaut
- 10 g tuku Omega
Těsto: Všechny suroviny dejte na vál. Prsty rychle promněte a vytvořte drobenku. Z té pak vypracujte hladké pružné těsto.
Hotové těsto zabalte do potravinové folie a dejte alespoň na 2 hodiny nebo lépe přes noc odpočívat do lednice.
Odpočaté těsto vyndejte z lednice a nechte chvíli povolit. Vál poprašte lehce hladkou moukou a těsto přes pečící papír pomalu vyválejte na 3 mm široký plát. Díky podsypání a pečícímu papíru by to mělo jít poměrně snadno.
Vykrajovátkem ve tvaru slzy z těsta vykrajujte jednotlivé tvary. Ty v pravidelných rozestupech dejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C 8 minut. Poté plech vyndejte a nechte zcela vychladnout.
Krém: Z čokolády a smetany připravne ganache. To znamená, že čokoládu dáte do misky a zalijete ji horkou smetanou. Směste nechte několik minut stát. Můžete miskou lehce zakroužit. Horká smetana čokoládu rozpustí. Potom promíchejte metličkou. Pokud by nebyla čokoláda rozpuštěná dostatečně, můžete lehce zahřát v mikrovlné troubě. Do hotové ganache vmíchejte mandlovici. Ganache nechte zcela vychladnout, nejlépe přes noc.
Vychladlou ganache lehce prošlehejte ručním šlehačem. Potom vmíchejte měkké máslo a vyšlehejte na na hladký nadýchaný krém. Barvu krému můžete lehce doladit gelovým potravinářským barvivem.
Mandlové slzičky spojujte krém k sobě. Náplň můžete buď mazat nožem jako marmeládu do lineckého a nebo můžete využít cukrářský sáček s řezanou špičkou.
Poleva: Čokoládu rozpusťte společně s tukem Omega ve vodní lázni nebo opatrně v mikrovlnné troubě. Ve vzniklé polevě namáčejte vrchní stranu
No Comments