Dezerty/ PROMO

Míša dort

Nejfajnovější letní dobrota je míša, teda nanuk míša. Protože v zimě ale nanukům moc neholdujeme, dopřáváme si lahodný tvarohový dort alespoň ve formě dortíku.


příprava: 1 hodina + chlazení nejlépe přes noc

dort o průměru 24 cm

  • 4 vejce – žloutky a bílky zvlášť
  • 5 lžic krupicového cukru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 6 lžic polohrubé mouky
  • 1 lžicčka kypřícího prášku
  • 3 lžíce kakaa

Žlouky vyšlehejte s cukrem a olejem do pěny. Potom vmíchejte mouku, kypřící prášek a kakao.

Z hílků ušlehejte tuhý sníh. Ten potom vmíchejte do těsta.

Formu o průměru 24 centimetrů vymažte a vysypte kakaem. Těsto do ní nalijte a pečte na 170 C zhruba 30 minut. Upečení otestujte špejlí.

Korpus nechte úplně vychladnout mimo formu a mezitím připravte krém.

  • 3 plnotučné tvarohy
  • 3/4 kostky másla
  • 1/2 hrnku moučkového cukru

Máslo rozpusťte a po částech zašlehávejte do tvarohu. Přidejte cukr a opět zašlehejte.

Korpus vraťte do formy, ve které jste dart pekli, nebo upněte do ráfku. Na korpus nalijte všechnu tvarohovou náplň a dejte ztuhnout do lednice.

Ztuhlý dort vyndejte z formy a vrch potřete čokoládovou polevou

  • 2 tabulky vysokoprocentní čokolády
  • 1 hrnek smetany ke šlehání

Tabulku nalámejte/pokrájejte na malé kousky a dejte do misky. Smetanu v rendlíku zahřívejte a jakmile se na ní začnou tvořit bublinky, zalijte s ní čokoládu tak, aby byla všechna čokoláda ponořená. Nechte chvíli usadit, čokoláda se díky horké smetaně začne rozpuštět. Důkladně promíchejte, aby byla poleva tekutá a hladká. Polevu nechte nekolik minut zchladnout a nakonec ji nalijte na povrch dortu.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

19 − 5 =