Nejfajnovější letní dobrota je míša, teda nanuk míša. Protože v zimě ale nanukům moc neholdujeme, dopřáváme si lahodný tvarohový dort alespoň ve formě dortíku.
příprava: 1 hodina + chlazení nejlépe přes noc
dort o průměru 24 cm
- 4 vejce – žloutky a bílky zvlášť
- 5 lžic krupicového cukru
- 2 lžíce olivového oleje
- 6 lžic polohrubé mouky
- 1 lžicčka kypřícího prášku
- 3 lžíce kakaa
Žlouky vyšlehejte s cukrem a olejem do pěny. Potom vmíchejte mouku, kypřící prášek a kakao.
Z hílků ušlehejte tuhý sníh. Ten potom vmíchejte do těsta.
Formu o průměru 24 centimetrů vymažte a vysypte kakaem. Těsto do ní nalijte a pečte na 170 C zhruba 30 minut. Upečení otestujte špejlí.
Korpus nechte úplně vychladnout mimo formu a mezitím připravte krém.
- 3 plnotučné tvarohy
- 3/4 kostky másla
- 1/2 hrnku moučkového cukru
Máslo rozpusťte a po částech zašlehávejte do tvarohu. Přidejte cukr a opět zašlehejte.
Korpus vraťte do formy, ve které jste dart pekli, nebo upněte do ráfku. Na korpus nalijte všechnu tvarohovou náplň a dejte ztuhnout do lednice.
Ztuhlý dort vyndejte z formy a vrch potřete čokoládovou polevou
- 2 tabulky vysokoprocentní čokolády
- 1 hrnek smetany ke šlehání
Tabulku nalámejte/pokrájejte na malé kousky a dejte do misky. Smetanu v rendlíku zahřívejte a jakmile se na ní začnou tvořit bublinky, zalijte s ní čokoládu tak, aby byla všechna čokoláda ponořená. Nechte chvíli usadit, čokoláda se díky horké smetaně začne rozpuštět. Důkladně promíchejte, aby byla poleva tekutá a hladká. Polevu nechte nekolik minut zchladnout a nakonec ji nalijte na povrch dortu.
2 Comments
Hanka
7.9.2020 at 8:12Dobrý den, dortík vypadá krásně! Mohu se zeptat, co jste použila na zdobení? 🙂
Eve
9.9.2020 at 6:22Dobrý den,
použila jsem nadrobené lyofilizované maliny 🙂
Eva