Polévky máme doma rádi. Jakože fakt. A nejvíc je miluje náš malej. Polévka je prostě jídlo, který vždycky zaručeně sní. A tak je poctivě vařím a vymýšlím všechny možný kombinace. Úplně nejraději mám polévky, které nám prakticky vyrostly na zahradě. Tedy ne ty polévky, ale ty suroviny. Mrkví bylo letos víc než loni. Teď jich je ještě pár v záhonu a čekají tam na naše zimní polévky.
• 15 menších brambor
• 6 oranžových a 4 žluté mrkve
• 3 stroužky česneku
• 2 cibule
• 1 litr vývaru (nejradši mám hovězí, ale dá se i zeleninový, případně kvalitní bujón)
• 1,5 litru vody
• 1/2 kari koření, sůl, pepř
• 100 g červené čočky
Čočku uvařte zvlášť v lehce osolené vodě. Slijte a zatím nechte stranou.
Všechnu zeleninu důkladně omyjte, kde je potřeba, tak oloupejte. Pokrájejte na menší kousky (aby se zelenina rychleji uvařila), dejte do většího hrnce společně s vývarem a vodou a uvařte do měkka. Potom rozmixujte tyčovým mixerem nebo v blenderu dohladka. Dochuťte trochou kari, soli a pepře.
Nakonec do polévky přidejte uvařenou čočku, aby měla trochu hrubší strukturu.
Zdobit můžete čerstvými bylinkami (na fotce vidíte mátu a perilu – i ty mi rostou na zahradě), orestovanou cibulkou, semínky, nebo zbytky staršího pečiva. To stačí zakápnout oliváčem, zapéct v troubě pod grilem a máte perfektní chlebový křupky.
No Comments