Maso na trhačku je jedna z mých oblíbených úprav. Nevyžaduje mnoho práce, protože většinu zařídí teplo v troubě. Nabízí i spoustu prostoru ke kreativitě – můžete se tedy vyřádit ve výběru koření i marinád. Já jsem zvolila sladší karamelizovanou variantu. Pekla jsem ho na holčičí víkend ve sklípku a byla to úplně boží večeře. Nemusím asi říkal, že ty dvě kila masa, které jsem pekla, zmizely prakticky hned.
příprava zhruba 4 hodiny
- cca 1,5 kg hovězího masa – část brisket (hrudí)
- 2 lžíce oleje
- 1,5 lžičky uzené papriky
- 0,5 lžičky soli
- 0,5 lžičky skořice
- 0,25 lžičky čerstvě namletého pepře
- 0,5 lžičky sušeného česneku
- 2 lžičky třtinového cukru
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce vody
- 2 menší červené cibule
- 1 plechovka drcených rajčat s bazalkou (značka Mutti)
- 2 lžíce sójové omáčky
- 3 lžíce barbecue omáčky
- 0,5 l hovězího vývaru (lze použít i kvalitní bujón)
- 1 lžíce oleje
Koření dejte do mističky společně s cukrem, vodou a medem. Důkladně promíchejte a vytvořte pastu. Touto pastou potřete brisket pořádně ze všech stran a nechte marinádu několik minut vstřebat.
Mezitím si připravte hrnec nebo pekáček s pokličkou, ve kterém pak budete brisket péct v troubě.
Cibule nakrájejte na drobno. Do hrnce dejte lžíci oleje a cibuli na něm orestujte. Potom přidejte drcená rajčata, sójovou i barbecue omáčku a vývar. Vše společně svařte.
Na pánvi opečte brisket ze všech stran Jde o tom, aby se maso pořádně zatáhlo. Potom ho opatrně dejte do hrnce s omáčkami. Hrnec zakryjte pokličkou, přemístěte do trouby a pečte 3-4 hodiny na 150°C. Maso průběžně kontrolujte (zhruba 1x za hodinu) a případně dolijte trouchu tekutiny, když by se jí hodně vypeklo. Po třech hodinách do masa dloubněte a zkontrolujte, jestli se už začíná rozpadat.
Jakmile jdou vlákna masa v pohodě oddělit vidličkou, vyndejte hrnec z trouby. Maso si dejte na prkénko a natrhejte ho vidličkou. Potom ho opět dejte do hrnce s omáčkou a nechte pěkně nasáknout.
Doporučuju maso servírovat s čerstvým pečivem a salátem coleslaw.
No Comments