Maso/ PROMO

Trhaný brisket

Maso na trhačku je jedna z mých oblíbených úprav. Nevyžaduje mnoho práce, protože většinu zařídí teplo v troubě. Nabízí i spoustu prostoru ke kreativitě – můžete se tedy vyřádit ve výběru koření i marinád. Já jsem zvolila sladší karamelizovanou variantu. Pekla jsem ho na holčičí víkend ve sklípku a byla to úplně boží večeře. Nemusím asi říkal, že ty dvě kila masa, které jsem pekla, zmizely prakticky hned.

příprava zhruba 4 hodiny

  • cca 1,5 kg hovězího masa – část brisket (hrudí)
  • 2 lžíce oleje

 

  • 1,5 lžičky uzené papriky
  • 0,5 lžičky soli
  • 0,5 lžičky skořice
  • 0,25 lžičky čerstvě namletého pepře
  • 0,5 lžičky sušeného česneku
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce vody

 

  • 2 menší červené cibule
  • 1 plechovka drcených rajčat s bazalkou (značka Mutti)
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 3 lžíce barbecue omáčky
  • 0,5 l hovězího vývaru (lze použít i kvalitní bujón)
  • 1 lžíce oleje

 

Koření dejte do mističky společně s cukrem, vodou a medem. Důkladně promíchejte a vytvořte pastu. Touto pastou potřete brisket pořádně ze všech stran a nechte marinádu několik minut vstřebat.

Mezitím si připravte hrnec nebo pekáček s pokličkou, ve kterém pak budete brisket péct v troubě. 

Cibule nakrájejte na drobno. Do hrnce dejte lžíci oleje a cibuli na něm orestujte. Potom přidejte drcená rajčata, sójovou i barbecue omáčku a vývar. Vše společně svařte.

Na pánvi opečte brisket ze všech stran Jde o tom, aby se maso pořádně zatáhlo. Potom ho opatrně dejte do hrnce s omáčkami. Hrnec zakryjte pokličkou, přemístěte do trouby a pečte 3-4 hodiny na 150°C.  Maso průběžně kontrolujte (zhruba 1x za hodinu) a případně dolijte trouchu tekutiny, když by se jí hodně vypeklo. Po třech hodinách do masa dloubněte a zkontrolujte, jestli se už začíná rozpadat.

Jakmile jdou vlákna masa v pohodě oddělit vidličkou, vyndejte hrnec z trouby. Maso si dejte na prkénko a natrhejte ho vidličkou. Potom ho opět dejte do hrnce s omáčkou a nechte pěkně nasáknout.

Doporučuju maso servírovat s čerstvým pečivem a salátem coleslaw.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply