Tres leches neboli třímlékový koláč je jednou z delikates, kterou můžete ochutnat ve španělsky mluvících zemích. Třímlékový proto, že po upečení a zchladnutí korpus prolijete sladkou mléčnou směsí, která se do suchého korpusu přes noc dokonale vpije. Recept nechává i prostor pro vlastní kreativitu. V mém receptu je jedna mléčná složka nahrazena čtyřmi silnými espressy. Potěší teda všechny, kteří mají rádi vůni kávy. Já tento koláč pekla poprvé asi před sedmi lety, jako překvapení pro mámu a tátu, kteří se právě vraceli z dovolené. To mě pečení teprve začínalo zajímat a food blogování bylo velkou neznámou.
Příprava: 1,5 hodina + uložení v lednici přes noc
- 300 g hladké mouky
- 150 g krupicového cukru
- 1 prášek do pečiva
- 300 ml mléka
- 5 vajec
- 200 g měkkého másla
- 4 šálky silného espressa z kvalitní kávy
- 1 plechovka neslazeného kondenzovaného mléka
- 1 plechovka Salka
- velký kelímek smetany ke šlehání
- čokoláda s vysokým obsahem kakaa
Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny. Potom po jednom zašlehávejte vejce. Vmíchejte mouku, prášek do pečiva a nakonec mléko. Polotekuté krémové těsto vlijte na plech s vyšším okrajem (velikost zhruba 20×30 cm), který jste předtím důkladně vymazali máslem a vysypali polohrubou moukou.
Pečte v troubě vyhřáté na 170°C zhruba 45 minut. Zda je korpus upečený poznáte po zapíchnutí špejte. Když ji vytáhnete čistou, je dopečeno.
Korpus ihned po vytažení z trouby velmi hustě propíchejte vidličkou. Než přistoupíte k dalšímu kroku, nechte korpus zcela vychladnout.
Obě plechovky kondenzovaného mléka dejte do mísy, přidejte čtyři šálky espresa a důkladně promíchejte. Vzniklou směsí polijte studený korpus, zakryjte potravinovou folií a dejte přes noc do ledničky. Korpus tekutinu krásně vsákne.
Kelímek studené smetany ke šlehání vyšlehejte do tuha. Šlehačku nijak nedoslazujte. Tuhou šlehačku natřete na korpus a posypte nalámanou čokoládou s vysokým obsahem kakaa.
Tento recept vznikl ve spolupráci s eDelikatesy.cz.
No Comments