K naprosté velikonoční klasice patří i jidáše. Já jsem tedy spíš tým mazanec, ale jidáše jsem už dlouho chtěla vyzkoušet. Svým tvarem mají připomínat provaz, na kterém se Jidáš oběsil, když ho dostihli výčitky svědomí. Tradičně se podávají s medem, který symbolizuje plodnost a hojnost. Tradičně se pekly na Zelený čtvrtek, ale dnes si na nich můžeme pochutnat kdykoli.
příprava: 3 hodiny
14 kusů
- 500 g hladké mouky
- 100 g krupicového cukru
- 7 g instantního droždí
- 3 žloutky
- 125 g rozpuštěného másla
- 250 ml vlažného mléka
- 1 rozšlehané vajíčko na potření
Mouku dejte do mísy robotu, přidejte cukr a mléka. Do mléka přidejte sušené droždí, žloutky a rozpuštěné máslo. To by nemělo být úplně horké, ale trochu vychladlé. Vypracujte hladké pružné těsto. Můžete s pomocí robotu, nebo pokud robot nevlastníte, můžete i ručně. Vypracované těsto dejte do mísy potřené olejem, zakryjte utěrkou a nechte kynout 2 hodiny na teplém místě. Těsto během kynutí zdvojnásobí svůj objem.
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněný vál a rozdělte na 14 dílů. Každý díl rozválejte na asi 25 cm dlouhé prameny. Ty stočte do libovolného tvaru a naskládejte v pravidelných rozestupech na plech a nechte ještě 30 minut kynout.
Pečte v troubě vyhřáté na 160°C 20 minut.
Horké jidáše po vytažení trouby můžete potřít tekutým medem.
No Comments