Moc luštěninových receptů na blogu nenajdete. Vlastně si troufnu tvrdit, že tenhle je úplně první. Nejsem totiž úplně milovník luštěnin a proto se v našem jídelníčku vyskytují jen jednou za čas, nejčastěji jako salát z černé čočky beluga. Moje vzpomínky na čočku jsou totiž hlavně ze školní jídelny, kdy nevábný kydanec hnědošedé hmoty na talíři prostě nemohl vzbudit jakékoli nadšení pro pojídání luštěnin. A to je vlastně škoda. Se správným kořením se čočka dá sníst.
Recept na dhal z červené čočky jsem plánovala uvařit opravdu dlouho. Je to totiž jedno z jídel, které oslní i ty, kteří se nad talířem s čočkou raději pokřižují. Recept je trochu náročnější na suroviny, protože všechno ze spíže asi nevytáhnete. Nad vonícím talířem ale nákupu rozhodně litovat nebudete.
příprava: 30 minut
4 porce
4 lžíce oleje
- 1 střední žlutí cibule
- 3 stroužky česneku
- 15 g zázvoru
- 200 g rajčatové passaty
- 400 ml kokosového mléka
- 200 g červené čočky
- 1 lžička koření garam masala
- 1 lžička žlutého kari
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1/2 lžičky sešeného česneku
- 300 ml zeleninového vývaru (pokud nemáte doma zamražený, použijte kvalitní bujon)
- pepř
- sůl
- rýže jako příloha
Do většího hrnce nalijte olej a rozpalte. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte zezlátnout. Přidejte utřený česnek, zázvor a veškeré koření. Dvě minuty restujte. Přidejte rajčatovou passatu, kokosové mléko a vývar. Vsypte propranou čočku a za občasného míchání vařte do změknutí.
Jako přílohu podávejte rýži nebo indické placky naan.
No Comments