Bez masa/ PROMO

Čočkový dhal

Moc luštěninových receptů na blogu nenajdete. Vlastně si troufnu tvrdit, že tenhle je úplně první. Nejsem totiž úplně milovník luštěnin a proto se v našem jídelníčku vyskytují jen jednou za čas, nejčastěji jako salát z černé čočky beluga. Moje vzpomínky na čočku jsou totiž hlavně ze školní jídelny, kdy nevábný kydanec hnědošedé hmoty na talíři prostě nemohl vzbudit jakékoli nadšení pro pojídání luštěnin. A to je vlastně škoda. Se správným kořením se čočka dá sníst. 

Recept na dhal z červené čočky jsem plánovala uvařit opravdu dlouho. Je to totiž jedno z jídel, které oslní i ty, kteří se nad talířem s čočkou raději pokřižují. Recept je trochu náročnější na suroviny, protože všechno ze spíže asi nevytáhnete. Nad vonícím talířem ale nákupu rozhodně litovat nebudete.

příprava: 30 minut

4 porce

4 lžíce oleje

  • 1 střední žlutí cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 15 g zázvoru
  • 200 g rajčatové passaty
  • 400 ml kokosového mléka
  • 200 g červené čočky
  • 1 lžička koření garam masala
  • 1 lžička žlutého kari
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky sešeného česneku
  • 300 ml zeleninového vývaru (pokud nemáte doma zamražený, použijte kvalitní bujon)
  • pepř 
  • sůl
  • rýže jako příloha

Do většího hrnce nalijte olej a rozpalte. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte zezlátnout. Přidejte utřený česnek, zázvor a veškeré koření. Dvě minuty restujte. Přidejte rajčatovou passatu, kokosové mléko a vývar. Vsypte propranou čočku a za občasného míchání vařte do změknutí.

Jako přílohu podávejte rýži nebo indické placky naan.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

nineteen + fifteen =