Snídaně

Loupáky

Domácí loupáky si u nás doma právěm vydobily své místo. Peču je minimálně jednou za 14 dní a vždy zmizí ještě teplé jak pára nad hrncem. Na jejich přípravě není nic složitého. Chce to jen trochu trpělivosti, protože těsto kyne poměrně dlouho. Odměnou ale budou měkoučké sladké rohlíčky. My je milujeme s domácí meruňkovou marmeládou.

12 loupáků

příprava: 35 minut + 1 hodina 40 minut kynutí + 15 minut pečení

  • 440 g hladké mouky
  • 80 g másla
  • 1 žloutek
  • 60 g cukru
  • 200 ml mléka
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1/2 lžičky skořice

 

  • 1 rozšlehané vejce na potření
  • mák nebo mandle na posypání

Nejprve zadělejte kvásek. Droždí rozpusťte ve vlazném mléce společně s jednou lžící cukru a mouky. Nechte vzejít kvásek. To trvá asi 15-20 minut.

Mouku, máslo, žloutek, zbývající cukr a koření dejte do mísy a ručně nebo v robotu zadělejte těsto. To nechte kynout na teplém místě zhruba hodinu. Těsto mezitím zdvojnásobí svůj objem.

Vykynuté těsto rozdělte na 12 stejných dílů. Z těch vytvarujte kulaté bochánky a nechte ještě 20 minut kynout pod utěrkou. Bohánky rozválejte na podlouhlý oválek a od špičky shora zarolujte směrem dolů do tvaru loupáku.

Loupáky dejte na plech vyložený pečícím papírem. Nechte kynout pod utěrkou ještě dalších 20 minut. Potom potřete rozšlehaným vejcem a posypte makem nebo mandlemi.

Pečte na 180°C 15 minut. Zlaté loupáky vyndejte z trouby.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

twenty − one =