Dezerty/ PROMO

Čokoládová bábovka s pomerančem a chai polevou

Protože jsem o Vánocích neupekla ani jeden druh cukroví, zůstalo mi ve spíži ležet několik čokolád a krabiček kakaa. Nakonec jsem z nich vykřesala parádní bábovku. Není moc sladká, ale je taková zimní, hutná a krásně voní. A přiznám se, že jsem ji pekla během týdne hned dvakrát. Ne snad proto, že bychom ji tak rychle snědli, ale hlavně proto, že na poprvé jsem formu nevysypala a bábovku jsem musela po kouscích doslova vykrájet :D.

příprava: 15 minut + cca 75 minut pečení

BÁBOVKA

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1 praček do pečiva
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 1 lžička sušené pomerančové kůry
  • 1 lžička skořice
  • 1 hrnek oleje
  • 2 hrnky podmáslí
  • 1 hrnek silné kávy (uvařené)
  • 1 hrnek holandského kakaa
  • 3 vejce
  • 2 balíčky kandované pomerančové kůry
  • šťáva z jednoho pomeranče
  • máslo na vymazání formy, kakao na vysypání

CHAI POLEVA

  • 1 tabulka hořké čokolády
  • 1 kelímek 33% smetany
  • 3 lžíce koření CHAI MÁSALA

 

Všechny sypké suroviny mimo kakaa dejte do mísy, promíchejte a zatím nechte stranou.

Olej, podmáslí a vejce v míse prošlehnete metličkou tak, aby se vše dobře spojilo.

Kakao nasypte do teplé kávy a promíchejte. Potom nalijte do tekuté směsi.

Po částech přidávejte směs sypkých surovin a vždy dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte kandovanou pomerančovou kůru a šťávu z jednoho pomeranče.

Hotové těsto nalijte do formy, kterou jste předem vymazali a vysypali kakaem. Pečte v troubě vyhřáté na 160°C hodinu až hodinu a půl. Upečení bábovky vyzkoušejte špejlí.

Bábovku nechte před vyklopením úplně vychladnout.

Než bábovka zcela vychladne, připravte polevu. Čokoládu nasekejte na malé kousky. Smetanu svařte s kořenící směsí a přes sítko nalijte na nasekanou čokoládu tak, aby byla všechna čokoláda ponořená. Nechte několik minut stát a potom rozmíchejte dohladka. Studenou bábovku polijte mírně zchladlou polevou.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply