PROMO/ Sváteční

Špaldovo-maková kolečka s citronovým krémem

S recepty na alternativní linecké – tak totiž říkám globálně slepovaným světlým kolečkům s dírou uprostřed – se roztrhl pytel. Takže se se svou troškou do mlýna přidávám i já. Mák a citron je naše oblíbená rodinná kombinace, tak doufám, že bude chutnat i vám.
30 kusů

příprava: 2 hodiny
  • 3/4 hrnku moučkového cukru
  • 1 3/4 hrnku špaldové mouky
  • 1/2 kostky másla
  • 2 lžičky vanilkové pasty
  • 4 lžíce mletého máku
  • 2 lžičky pomerančové kůry
  • 1 vejce

Všechny ingredience dejte společně do mísy a rukama/v robotu vypracujte hladké pružné těsto. Těsto zabalte do potravinové folie a dejte na hodinu odpočívat do lednice. 

Odpočaté těsto rozválejte na plát tlustý asi 3-4 mm a pomocí vykrajovátka vypichujte cukroví, které skládejte v pravidelných rozestupech na pečící papír. Pečte 10 minut v troubě vyhřáté na 150°. Po vytažení z trouby nechte cukroví vychladnout na plechu.

Upečená kolečka promazávejte citronovým krémem. Ten můžete buď koupit  nebo ho velice snadno vyrobit doma.

  • kůra + šťáva ze 4 citronů
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1/3 kostky másla másla
  • 3 vejce + 1 žloutek

K přípravě lemon curd – citronového krému – potřebujete vodní lázeň. To je větší hrnec naplněný vroucí vodou, na jehož vrch posadíte ohnivzdornou mísu tak, aby se nedotýkala hladiny. Do mísy dejte jemně nastrouhanou citronovou kůru (jen žlutou část, bílá je hořká) a vymačkanou šťávu z citronů, cukr a máslo a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Mísu sundejte, přidejte vejce a žloutek, důkladně rozmíchejte metličkou a vraťte nad vroucí vodu. Směs míchejte do zhoustnutí asi 10–13 minut (směs by měla být hustá dost na to, aby pokryla obrácenou stranu lžíce). Potom odstavte a nechte za občasného míchání vychladnout.

Studeným lemon curd pak promažte maková kolečka.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply