Dezerty

Meruňkový koláč s oříškovou krustou

Koláč přijde vhod k odpolední kávě v každém ročním období. Nejlépe ale uděláte, když využijete lokální a sezónní suroviny. Teď jsou to třeba meruňky. Pro milovníky sladších dobrot jsem připravila recept na vláčný koláč se zakysanou smetanou.

příprava: 2 hodiny

koláč ve formě 21-24 cm

  • 1/4 hrnku moučkového cukru
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku mletých ořechů (mandle/vlašské/pistácie)
  • 5 lžic studeného másla
  • lžička skořice
  • špetka soli

 

  • 1 zakysaná smetana deluxe (v červeném kelímku)
  • 1 celé vejce + 1 žloutek
  • 2 lžíce medu

 

  • rozpůlené meruňky

Z cukru, mouky, ořechů, másla a koření vypracujte rukama těsto. Těsto poměrně lepí, proto je dobré dát ho na 10 minut do lednice předtím, než ho začnete dávat do formy. Vychlazené těsto prsty rovnoměrně rozprostřete do koláčové formy se sundávacím dnem. Až budete mít hotovo, dejte formu i s těstem na 30 minut do mrazničky. Potom formu dejte do trouby vyhřáté na 160°C a pečte 20 minut. Pokud by se těsto během pečení hodně nafouklo nebo steklo, nebojte se ho lžicí přitlačit zpět ke krajům. Po 20 minutách vyndejte krustu z trouby.

Předpečenou krustu naplňte rozpůlenými meruňkami a zalijte zakysanou smetanou, kterou jste smíchali s celým vejcem a jedním žloutkem a dvěma lžícemi medu.

Naplněný koláč vraťte do trouby a pečte dalších cca 40-60 minut, dokud povrch nezezlátne a neztuhne.

Před podáváním nechte důkladně zchladnout. Můžete posypat mletými oříšky.

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

5 × one =