Recept číslo tři z víkendových narozeninových krabic. Tartaletky.
Tartaletky mám strašně ráda. Dají se různě obměňovat, zdobit sezónním ovocem, prostě se na nich můžu bezvadně vyřádit. Měli jsme je i na svatbě. Ty jsem ale nepekla já, ale Tytyna, která je pro mně tartaletková královna, protože se z našeho sladkého baru jich větší množství zmizelo právě díky mně :D.
Na víkendové oslavy jsem připravovala celkem tři druhy tartaletek – jahodové s čokoládovou ganage, s earl greyem, a kokosové s malinovou šlehačkou. A s receptem začínám od těch nejtmavších a nejsladších.
Kvůli množství a nedostatku času jsem tentokrát vzala zavděk polotovarem – tedy upečenými lineckými košíčky. Koupila jsem je v Globusu a stály kolem 40 Kč. Domácí, a třeba ještě low carb, jsou sice domácí, ale přiznám se, že mi tentokrát ušetřily strašně moc práce.
příprava: 25 minut
- 16 lineckých košíčků (můžete si samozřejmě upéct i vlastní)
- 8 velkých zmražených jahod
- 4 lžíce cukru
- 3 lžíce vody
- špetka skořice
- 1 tabulka čokolády
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 2 lžíce mascarpone
- čerstvé jahody na dozdobení
Jahody rozvařte s cukrem a vodou na kaši. Rozvařené, mírně vychladlé jahody potom lžičkou dejte do připravených lineckých košíčků.
Připravte čokoládovou ganache. Jednu tabulku hořké čokolády nakrájejte na menší kousky a zalijte půl kelímkem vroucí smetany ke šlehání. Nechte 3 minuty stát a potom důkladně rozmíchejte.
Košíčky naplňte touto směsí a dejte ztuhnout do ledničky.
Zbytek šlehačky ušlehejte do tuha, přidejte 2 lžíce mascarpone a pokud vám zbyla ještě trocha ganache, přimíchejte i ganache. Touto hnědou “šlehačkou” ozdobte vychlazené košíčky. Můžete přidat ještě pokrájené jahody nebo jiné sezonní ovoce.
No Comments