Na nějaké vaření nebyl minulý týden vůbec čas. Hodně věcí v práci a k tomu víkend na Moravě. Tam jsem pekla plech cupcaků a dva narozeninové dorty. Jeden klasický, potažený fondánem a s velkou bílou pivoňkovou navrchu. Druhý byl jednodušší. Čokoládový mud cake s polevou z našlehaného kokosového mléka. Oba byly skvělé.
Mně ale v hlavě pořád leží nepečený cheesecake, který jsem udělala pro svoji sestru ke svátku před čtrnácti dny. Perfektně vychlazený, krémový, se šťavnatým želé navrch.
(8 porcí | 2 hodiny + chlazení nejlépe přes noc)
- 150 g sušenek
- 50 g másla
- 1 kelímek mascarpone
- 1 malý kelímek řeckého jogurtu
- 1 smetana ke šlěhání
- 1 mangový kompot
- 1 sáček želatiny
- Moučkový cukr podle chutí
- 1 mangový kompot
- 1 sáček želatiny
Nejdřív si připravím korpus ze sušenek. Sušenky namelu v mixeru a potom je v misce smíchám s rozpuštěným máslem. Směs nechám maličko zchladnout, protože pálí. Potom ji dám do dortové formy s odnímatelným dnem o průměru 20 cm, pořádně umačkám a nechám tuhnout v lednici minimálně půl hodiny.
Mangový kompot nechám okapat a potom z něj v mixeru připravím pyré.
Všechny bílé ingredience naliju do mísy a prošlehám ručním šlehačem nebo důkladně promíchám rukou, dokud se dobře nespojí. Do připravené směsi vliju pyré z jednoho mangového kompotu a zamíchám. Pokud se mi v tuhle chvíli zdá směs příliš málo sladká, přidám pár lžic moučkového cukru.
Sáček želatiny na ztužování krémů připravím podle návodu na obalu , vmíchám do krému a nechám pár minut odležet. Celou směs potom naliju na připravený korpus a dám na hodinu až dvě chladit do lednice.
Po hodině si připravím mangové želé na vrch dortu. Rozmixuji druhý kompot. Pokud je pyré moc husté, přidám trochu vody. Podle návodu připravím i druhý sáček želatiny, kterou pak zamíchám do pyré a naliju na ztuhlý cheesecake. Po nalití s celým koláčem maličko “zaklepu”, aby bylo mangové želé na povrchu krásně hladké.
Pokud je čas, nechám dort chladit do druhého dne.
No Comments