Ryby jsou alespoň u nás doma vděčné téma, i když mi přijde, že v české kuchyni si ještě svoje místo moc nenašly. Velmi často ryby pečeme v parní troubě, protože po vytažení zůstávají krásně šťavnaté. V létě pak rádi rozpálíme gril a ryby si připravujeme na ohni. Stejně jako u kvalitního masa, tak ani u kvalitní ryby není potřeba vymýšlet speciální kombinace. Pražmě sluší rozmarýn a tymián a dostatek kvalitní soli.
4 porce
příprava: 15 minut + doba na grilu (nebo v troubě)
- 4 menší kuchané pražmy
- 4 lžíce másla
- 1 lžíce sušeného tymiánu
- 1 lžíce sušeného rozmarýnu
- 3 lžíce soli Maldon
- 2 citrony pokrájené na plátky
- čerstvý tymián a rozmarýn
Změklé máslo smíchejte se solí, sušenými bylinkami a zhruba polovinou jemně nasekaných čerstvých bylinek.
Ryby omyjte a kůži na několika místech nařízněte. Rybu zevnitř i zvenku důkladně potřete bylinkovým máslem. Máslo vetřete i do zářezů a přidejte ještě i několik snítek čerstvých bylinek. Nakonec do ryby vložte 2-3 plátky citronu a ugrilujte.
K rybám máme nejradši rajčatový salát s koriandrem. Na ten budete potřebovat
- misku menších rajčat různých barev
- 1 střední bílou cibuli
- svazek čerstvého koriandru
- sůl, pepř
- štávu z citronu
Rajčata nakrájejte na čtvrtiny. Přidejte cibuli pokrájenou na tenké plátky. Smíchejte s nasekaným koriandrem a promíchejte. Nakonec salát osolte, opepřete a zakápněte citronem.
No Comments