PROMO/ Sezona/ Snídaně

Shakshuka

Jsem prostě milovník víkendů a hlavně milovník snídaní o víkendu, na dovolené a tak podobně. Už od našeho londýnského výletu před dvěma lety jsem si na shakshuku brousila zuby. Byla totiž na jídelníčku všech brunchových bister, která jsem měla v seznamu. Ale protože rajčatům jsem se vyhýbala jako čert kříži, a protože tohle jídlo jich obsahuje skutečně dost, bylo mi jasné, že ho jen tak neochutnám. Ovšem po tom, co nám na zahradě začalo dozrávat asi 40 keříků rajčat, jsem úrodu začala “likvidovat”.

Shakshuka, jídlo s tradicí pocházející ze zemí severní Afriky, Vás nadchne stejně jako mně. I když je seznam ingrediencí trochu delší než u mých ostatních receptů, tak určitě máte všechno ve spíži a nebo to právě dozrává na zahradě.


Příprava: 30 minut

4-5 porcí

  • 1 bílá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 konzerva rajčat
  • 1 zelená paprika
  • 1 červená paprika
  • 1 chilli paprička
  • 1/4 kila mletého masa (nebo jedno balení grilovacích klobásek)
  • 10 středních rajčat
  • 1/2 lilku
  • 1/2 cukety
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžicka mleté papriky
  • špetka soli, pepře
  • 6 vajec

Cibuli a česnek nakrájejte na drobno. Papriky, cuketu a lilek pokrájente na menší kostky, rajčata na čtvrtinky.

Cibuli osmažte na oleji dozlatova. Přidejte česnek, kurkumu, kmín a papriku a krátce orestujte. Do pánve přihoďte  mleté maso a za stálého míchání osmahněte. Nakonec přidejte pokrájenou zeleninu a konzervu rajčat. Duste do měkka.

Do orestované směsi udělejte lžicí menší důlky. Do každého z nich rozklepněte jedno vajíčko. Pánev zaklopte pokličkou a nechte 5-7 minut dusit.

Jídlo servírujte teplé, můžete ozdobit nasekaným koriandrem nebo petrželí.

Shakshuka poslouží jako velká snídaně nebo rychlá večeře. Pečivožravci můžou přikusovat topinky, pita chleba nebo naan. Paleo a low carb strávníky zasytí přidaná cuketa a lilek.

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply