Je prostě její čas. Rebarbora. Babičce jí roste na zahradě pole. Její kyselá chuť k jaru a létu patří. Nemusí být jenom v koláči nebo na bublanině. Dá se z ní udělat i skvělá marmeláda.
Na rebarborovou marmeládu mám krásné vzpomínky. Byl to jeden z prvních společných víkendů s Honzou. Venku bylo krásně. Marmelády jsem udělala kotel. A ještě teplou jsme ji donesli ve skleničkách kamarádům. Jo, bylo to fajn.
Pokud se o víkendu nudíte a nemáte co dělat, udělejte si radost touhle skvělou marmeládou.
(3 sklenice 0,5 l | příprava: 30 min)
- 1 kg rebarbory
- 0,5 kg krupicového cukru
- 1 dcl vody
- 1 sáček Gelfix 2:1
- 1 lžička kyseliny citronové
- špetka vanilky
Rebarboru oloupu a nakrájím na menší kousky. V hrnci dám 1 dcl vody, valnilku a rebarboru vařím do změknutí. Ideálně tak, aby byla rozvařená, ale aby ve směsi zůstalo i pár větších kousků.
Teď přidám geltix a dvě lžíce cukru. Dobře zamíchám a nechám chvíli povařit. Potom zbytek cukru a pokračuji ve vaření.
Že je marmeláda hotová poznám tak, že vezmu skleněný talířek a nechám ho deset minut v mrazáku. Kápnu na něj lžičku marmelády a pokud marmeláda ztuhne, je hotová. Ještě teplou ji naliji do skleniček a nechám úplně vychladnout.
Pokud nemusíte marmeládu úplně kyselou, zkuste do ní přidat 100 g jahod. Marmeláda bude sladší a trochu červenější.
No Comments