Tapiokové kuličky koupila mamka v obchodě se zdravou výživou, ale nakonec úplně nevěděla, co s nimi provést. Jejich test jsem tedy provedla já a dopadl na výbornou. Dnes už je tapioka běžnou součástí našeho jídelníčku. Oproti chia semínkům je příprava trochu náročnější, použití sporáku se nevyhnete, ale výsledek bude stát za to.
Tapioka je jednou z oblíbených surovnin příznivců paleo stravy. Neobsahuje lepek a ani jiné alergeny.
Je také považována za univerzální kuchyňské zahušťovadlo stejně jako třeba bramborový škrob. Surovina je to stejně důležitá jako třeba rýže, protože je základní složkou potravy asi 500 milionů lidí na světě. Tapiokový škrob pochází z kořene keřů manioku, který pěstovali už staří Mayové.
4 porce
příprava: máčení přes noc + 15 minut
- 100 gramů tapiokových perel
- 150 gramů vody
- 300 gramů kokosového mléka
- 2 hrnky čerstvých jahod
Tapiokové perly namočte přes noc do vody. Ráno vše přelijte do hrnce a přidejte kokosové mléko. Začněte vařit na středním plameni a stále míchejte. Jakmile začnou perly měnit barvu z bílé na průhlednou, přidejte pyré z rozmixovaných jahod. Za stálého míchání vařte dokud dostatečně nezhoustne. Hustý pudink rozdělte do 4 misek či skleniček a nechte vychladnout.
No Comments