Mléčnou rýži jsme doma neměli docela dlouho, ale byla i doba, kdy nesměla chybět v lednici. Když jsme se k ní teď vrátili, napadlo mě vyzkoušet nějakou domácí zdravější, méně slazenou verzi této pochoutky. K její přípravě jsem použila pomalý hrnec.
cca 8 porcí
Příprava: 5 hodin
- 2 hrnky rýže
- 4 hrnky mléka
- 4 hrnky vody
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce skořice
- trocha másla na vymazání hrnce
Nádobu pomalého hrnce vymažte máslem. Rýži, skořici a cukr dejte do hrnce, zalijte vodou a mlékem a promíchejte.
Hrnec zapněte na vaření při nízké teplotě (tenhle program na mém hrnci trvá 4 hodiny) a nechte vařit. Alespoň jednou za hodinu rýži promíchejte. Vařte, dokud nebude rýže úplně měkká. Rýže by měla také zůstat tekutá a lepkavá, neměla by vypadat jako rýžový nákyp. Během vaření se může stát, že se veškerá tekutina vsákne nebo vyvaří. Pokud se to stane, nebojte se ještě hrnek mléka přilít.
Hotovou rýži naservírujte do misek, ozdobte oblíbeným ovocem, čokoládou nebo oříškovým máslem.
No Comments