Schválně ji neříkám svatomartinská. Ta se u nás jí hlavně se zelím, knedlíkem nebo lokšema. A nepekla jsem ji taky schválně, protože je ten recept tak notoricky známý, že by to bylo skoro až nošení dříví do lesa. Já jsem tedy sáhla pro trochu netradičním, aromatičtějším receptu. Knedlíky za zelí jsme vyměnili za salát, pečené brambory a pečené hrozny. Ty u nás doma teď dost letí. A lehká večeře je na světě. Jen ta dvoudenní příprava, ta dá zabrat.
příprava: 1 den
pečení 13 hodin
Porce: cca 4 – 6
- 1 husa (3-5 kg)
- sůl
- 3 jablka
Husu omyjte, případně zbavte drobu a osušte. Důkladně ji nasolte (i zevnitř) a přikrytou potravinovou folií dejte na 1 den do lednice.
Odleželou husu vyndejte z lednice, omyjte sůl a dejte na větší pekáč nebo plech s vyšším okrajem. Husu důkladně potřete připravenou marinádou.
- půl hrnku olivového oleje
- 1 lžíce skořice
- 1 lžíce zázvoru
- 1 lžíce šafránu
- 1 lžíce rozmarýnu
- 1 lžička muškátového oříšku
- 1 lžička badyánu
- 1 lžička římského kmínu
- špetka chilli
Jablka nakrájejte na čtvrtky a dejte dovnitř husy. Do pekáčku ještě přilijte 2 hrnky vody.
Husu přikryjte alobalem a dejte na 12 hodin péct do trouby při teplotě 90°C. Nejlepší je péct husu přes noc. Během pečení totiž nevyžaduje vaši pozornost.
Po 12 hodinách sundejte alobal. Teplotu v troubě můžete zvýšit na 180°C a pečte ještě 1,5-2 hodiny. Husu můžete občas přelít výpekem z pekáčku, případně zbývající marinádou. Husu pečte dokud kůrčička nezezlátne.
Hotovou husu naporcujte a podávejte s oblíbenou přílohou.
No Comments