PROMO/ Těstoviny

Fregola sarda s pečenou zeleninou a kozím sýrem

Rozhodně se řadím mezi milovníky těstovin. A nemiluju jen špagety, penne, tagliatelle, fettuccine, rigatoni, sepiové špagety, lasagne a tak dále… Opravdu ráda zkouším i ne tak známé druhy. Třeba fregola sarda. Vzhledem vám bude připomínat větší kuskus. Tato nenápadná kulička pochází ze Sardinie a vyrábí se z kvalitní semoliny. Varianta s kozím sýrem a pečenou zeleninou je moje nová oblíbená lehká věčeře. Nechám na vás, jestli si ji dáte úplně vegetariánsky nebo přidáte pár plátku kvalitního prosciutta jako my.

3 porce

Příprava: 45 minut

  • 200 g těstovin typu fregola sarda
  • 60 g měkkého kozího sýra
  • 40 g smetany 12%
  • 1/2 menší cukety
  • 1/2 lilku
  • 2 červené cibule
  • 1 střapec cherry rajčátek
  • 2 větší mrkve
  • 10 bílých žampionů
  • Hrst hladkolisté petržele
  • Provensálské koření, pepř a sůl
  • Olivový olej
  • 100 g kvalitního prosciutta

Cuketu a lilek nakrájejte na kostičky. Mrkev a cibuli nakrájejte na plátky. Žampiony rozpulte. Rajčátka neobírejte ze stonku, naopak stonek i s rajčátky opatrně rozstřihněte na tři díly. Dejte pozor, aby rajčátka neopadala.

Nakrájenou zeleninu rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem. Střídmě pocákejte olivovým olejem, posolte a dejte péct do trouby vyhřáté na 170C. Po 20 minutách pečení teplotu zvyšte na 200C a pečte ještě dalších 10 minut.

Fregolu uvařte podle návodu ve vodě. Vodu osolte a přidejte do ní trochu soli a 1/2 lžičky provensálského koření. Před koncem vaření si odeberte stranou asi jednu navěračku vody z hrnce, kde fregolu vaříte. Těstoviny uvařte al dente, slijte a krátce propláchněte vodou.

Uvařenou fregolu dejte do pánve s vyšším okrajem, případně použijte hrnec, ve kterém jste ji vařili. Přidejte polovinu odebrané vody a na mírném plameni zahřívejte. V misce stranou zamíchejte kozí sýr se smetanou. Potom směs vlijte k těstovinám. Vařte a občasně míchejte, dokud směs neobalí těstoviny a nevytvoří hustší omáčku.

Takto připravenou fregolu rozdělte do tří talířů. Přidejte pečenou zeleninu, prosciutto a nakonec ozdobte nasekanou hladkolistou petrželí.

Tento recept vznikl ve spolupráci s eDelikatesy.cz

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply