Dezerty/ PROMO

Drobenkový koláč s jablky a karamelem

Celou zimu vzpomínám na voňavý  drobenkový koláč s meruňkami, který znáte z blogu. Podle vašich reakcí usuzuji, že ho milujete stejně jako já. V zimě si ale meruněk moc neužijeme. Za to máme ohromnou zásobu jablek. Proto jsem vytvořila zimní verzi drobenkového koláče, který je tentokrát plný pražených lískových oříšků, krémové náplně z tvarohu, koření a karamelu. Věřím, že ho stejně jako meruňku budete taky zbožňovat. A to nejen v zimě….

příprava: 1,5 hodiny

20 kusů

Těsto

  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g jemných ovesných vloček
  • 100 g krupicového cukru
  • 50g pražených mletých lískových oříšku
  • 200 g másla 
  • 1 vejce
  • 1 lžička skořice

Všechny výše zmíněné suroviny dejte společně do mísy a rukama vypracujte jemnou drobenku. Polovinu tohoto těsta dejte do pekáčku nebo plechu s vyšším okrajem (já použila pekáček o velikosti 33×23 cm), rovnoměrně rozprostřete a potom dokladně umačkejte, aby vznikla souvislá pevná vrstva těsta. Pečte 10 minut na 170°C, poté vyndejte z trouby a nechte vychladnout.

 

Tvarohová naplň

  • 500 g tvarohu ve vaničce (plnotučný)
  • 250 g mascarpone
  • 50 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 30 g kukuřičného škrobu

Suroviny dejte do mísy a ručním šlehačem rozmixujte na hladké krém. Ten natřete v rovnoměrné vrstvě na studený korpus.

 

Jablka v karamelu

  • 5 jablek
  • 4 lžíce cukru
  • 4 lžíce vody
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • Špetka skořice
  • Špetka muškátového oříšku
  • Špetka kardamomu

Jablka oloupejte a pokrájejte na kostičky o velikosti zhruba 1×1 cm.

Do hlubší pánve dejte cukr, vodu a škrob. Pánev zahřívejte na středním plameni a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.  Potom přidejte pokrájené jablka a za pravidelného míchání nechte zkaramelizovat. Jablíčka krásně změknout a kolem se vytvoří hustá zlatavá šťáva.

Jablka nechte pár minut zchladnout a poté je rovnoměrně rozprostřete na tvarohovou vrstvu.

Vezměte zbylou polovinu těsta a nadrobte ji na vrch. Snažte se pokrýt celou plochu. Drobenku nakonec velmi lehce zatlačte do předchozích vrstev. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C 40 minut. Potom vyndejte z trouby a nechte koláč zcela vychladnout, než do něj zaboříte nůž :).

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply