Celou zimu vzpomínám na voňavý drobenkový koláč s meruňkami, který znáte z blogu. Podle vašich reakcí usuzuji, že ho milujete stejně jako já. V zimě si ale meruněk moc neužijeme. Za to máme ohromnou zásobu jablek. Proto jsem vytvořila zimní verzi drobenkového koláče, který je tentokrát plný pražených lískových oříšků, krémové náplně z tvarohu, koření a karamelu. Věřím, že ho stejně jako meruňku budete taky zbožňovat. A to nejen v zimě….
příprava: 1,5 hodiny
20 kusů
Těsto
- 200 g celozrnné špaldové mouky
- 100 g hladké mouky
- 100 g jemných ovesných vloček
- 100 g krupicového cukru
- 50g pražených mletých lískových oříšku
- 200 g másla
- 1 vejce
- 1 lžička skořice
Všechny výše zmíněné suroviny dejte společně do mísy a rukama vypracujte jemnou drobenku. Polovinu tohoto těsta dejte do pekáčku nebo plechu s vyšším okrajem (já použila pekáček o velikosti 33×23 cm), rovnoměrně rozprostřete a potom dokladně umačkejte, aby vznikla souvislá pevná vrstva těsta. Pečte 10 minut na 170°C, poté vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
Tvarohová naplň
- 500 g tvarohu ve vaničce (plnotučný)
- 250 g mascarpone
- 50 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 30 g kukuřičného škrobu
Suroviny dejte do mísy a ručním šlehačem rozmixujte na hladké krém. Ten natřete v rovnoměrné vrstvě na studený korpus.
Jablka v karamelu
- 5 jablek
- 4 lžíce cukru
- 4 lžíce vody
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- Špetka skořice
- Špetka muškátového oříšku
- Špetka kardamomu
Jablka oloupejte a pokrájejte na kostičky o velikosti zhruba 1×1 cm.
Do hlubší pánve dejte cukr, vodu a škrob. Pánev zahřívejte na středním plameni a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Potom přidejte pokrájené jablka a za pravidelného míchání nechte zkaramelizovat. Jablíčka krásně změknout a kolem se vytvoří hustá zlatavá šťáva.
Jablka nechte pár minut zchladnout a poté je rovnoměrně rozprostřete na tvarohovou vrstvu.
Vezměte zbylou polovinu těsta a nadrobte ji na vrch. Snažte se pokrýt celou plochu. Drobenku nakonec velmi lehce zatlačte do předchozích vrstev. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C 40 minut. Potom vyndejte z trouby a nechte koláč zcela vychladnout, než do něj zaboříte nůž :).
No Comments