PROMO/ Sváteční

Makové bochánky s rumem a marmeládou

Scones, tedy bochánky, jak by se to asi dalo volně přeložit, je jeden z dezertů, který peču opravdu ráda. Tento původem skotský chlebíček, dnes najdete v každém správném anglickém pekařství. A pokud se vám hranice překračovat nechtějí, můžete si ho velmi snadno připravit doma.

10-12 kusů

příprava: 30 minut

  • 350 g hladké mouky
  • 30 g máku (nemletého)
  • 6 g sušené citronové kůry
  • 50 g krupicového cukru
  • 100 g bílého jogurtu
  • 170 g studeného másla
  • 2 vejce

Na pomazání: 2 lžíce rumu, 2 lžíce másla

Na ozdobu: šlehačka, máslo, kvalitní marmeláda

Já použila marmeládu z lesního ovoce značky Lorusso, kterou koupíte na e-shopu eDelikatesy.

Tuto marmeládu najdete i v dárkovém balíčku, kde ji doplňuje čokoláda, čaj v hedvábném sáčku a skvělé španělské víno. Kdo by si nepřál dostat takový balíček, že? 🙂

 

Všechny sypké ingredience dejte do mísy a lehce promíchejte. Do směsi nastrouhejte máslo a prsty promněte na jemnou drobenku.

Nyní do těsta přidejte jogurt a vejce. Vše dobře promíchejte. Těsto bude lehce lepit.

Přendejte ho na plech vyložený pečícím papírem. Rukama vymodelujte kruh vysoký zhruba 4 centimetry. Ostrým nožem rozkrájejte na trojhránky (jako pizzu). Můžete mít 10 nebo 12 kusů. Záleží pouze na tom, jestli chcete mít bochánky štíhlejší nebo buclatější.

Dejte péct do trouby vyhřáté 180 C. Pečte 10 minut. Potom plech vyndejte z trouby a bochánky potřete rozpuštěným máslem s rumem. Před podáváním nechte vychladnout.

Neutrální chuť bochánků nejlépe vynikne s máslem a marmeládou. Bochánek rozkrojte, potřete máslem a marmeládou, nebo jednoduše natřete marmeládu navrch bochánku.

Tento recept vznikl ve spolupráci s eDelikatesy.cz

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

twelve − 7 =