Dezerty/ PROMO

Valentýnské čokoládové cupcaky

Bez mučení přiznávám, že toto bude asi jeden z nejdelších receptů, které na blogu najdete. Po prvním ochutnání ale zjistíte, že ta práce stála za to. Tenhle dezert je prostě showstopper! Letos jsem chtěla připravit na Valentýna něco růžového a to pokud možno hodně. Něco, co Vás už na první pohled rozveselí. A to se mi u těchto cupcaků myslím povedlo.

12 kusů

příprava: 3 hodiny

Cupcakes

  • 150 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu
  • 30 g kakaa
  • 150 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 1 lžíce horké vody
  • 140 ml podmáslí

Mouku společně s práškem do pečiva, kořením a kakaem dejte do misky, promíchejte a nechte stranou.

Cukr vyšlehejte s vejci do pěny. Přidejte vodu a máslo a opět vyšlehejte.

Přidejte polovinu sypkých surovin, zamíchejte. Potom přilijte polovinu podmáslí a opět zamíchejte. Zopakujte i se zbylou polovinou surovin.

Plech na muffiny vyložte papírovými pečícími košíčky. Košíčky naplňte rovnoměrně těstem. Vyjde to tak, že košíčky budou ze 3/4 plné. Pečte zhruba 20-25 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Zda je dostatečně upečeno otestujte špejlí.

Upečené dortíky nechte zcela vychladnou. Poté do nich lžičkou vydlábněte větší dolíček. Dolíček budete plnit malinovým krémem.

Malinový krém

  • 30 g žloutků
  • 30 g vanilkového pudinku
  • 100 ml mléka
  • 200 ml malinového pyré
  • 50 g másla
  • 60 g krupicového cukru
  • 1 kelímek smetany 33%

Žloutky promíchejte s pudinkovým práškem a polovinou mléka. Do rendlíku dejte cukr, máslo, malinové pyré a zbytek mléka. Míchejte dokud se máslo a cukr nerozpustí. Poté do směsi přidejte rozmíchanou žloutkovou směs. Vařte na mírném plameni do zhoustnutí. Poté nechte vychladnout zakryté potravinovou folií.

Studený krém ručním šlehačem šlehejte, dokud lehce nezvětší svůj objem. Potom ušlehejte tuhou šlehačku. Tu poté vmíchejte do našlehaného krému.

Tímto krémem naplňte vydlabané dolíčky v muffinech a nechte dobře vychladit v lednici.

Nakonec si připravte bílkový sníh.

Bílkový sníh

  • 3 bílky
  • 80 g moučkového cukru
  • 60 ml vody
  • 80 g krupicového cukru

Vodu s krupicovým cukrem dejte do hrnce a rozmíchejte cukr do rozpuštění. Poté vařte na středním plameni, dokud nesvaříte cukr na tzv. řetízek. Cukr svařený na řetízek má teplotu okolo 120°C. Pokud nemáte teploměr, poznáte správnou teplotu tak, že do rozvaru opatrně namočíte drátěné očko  a fouknete. Pokud z očka vychází řetízek po sobě jdoucích bublin, dosáhli jste správné konzistence. Očko není třeba kupovat. Já to své vyrobila z větší kancelářské sponky.

Zároveň s přípravou rozvaru dejte do mísy robotu šlehat 3 bílky. Šlehejte na střední rychlost do napěnění, poté začněte přidávat moučkový cukr. Jakmile přidáte všechen cukr,  šlehejte na nejvyšší rychlost, dokud nebude sníh úplně tuhý a lesklý.

Nepřestávejte šlehat, pouze mírně snižte rychlost a velmi tenkým pramínkem přilévejte do sněhu cukrový rozvar. Sníh šlehejte do úplného vychladnutí.

Na vychlazené muffiny nastříkejte hladkou zdobící špičkou pořádnou sněhovou čepici. Nechte 15 minut vychladit a potom namočte v růžové čokoládové polevě nebo opatrně polijte lžičkou. Vršek tuhnoucí polevy můžete posypat lyofilizovanými malinami.

Růžová čokoládová poleva

  • 70 g ruby čokolády Callebaut v peckách
  • 10 g olivového oleje

Čokoládu s olejem dejte do misky a za průběžného pravidelného míchání rozpusťte v mikrovlnné troubě.

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

1 + 16 =