Tento typ koláče prostě miluju. Jeho příprava nezabere moc práce, rustikálně ohnutý okraj je na ozdobu. S trochou fantazie se dá upéct v kterékoli roční době. A proto s koncem léta (a velkou úrodou cuket) jeden recept na jeho slanou variantu.
porce: 8
příprava: 1 hodina
- 125 g studeného másla
- 100 g žitné mouky
- 170 g hladké mouky
- 70 g studené vody
- 1 celé vejce
- 1 vetší cuketa
- váleček kozího sýra
- 3 rajčata
- 1 červená cibule
Z másla, mouky, vody a vejce vypracujte rukama hladké, pružné těsto. Zabalte ho do potravinové folie a dejte na 30 minut vychladit do ledničky.
Těsto dejte na pečící papír a lehce ho podsypte hladkou moukou. Buď prsty nebo válečkem těsto vyválejte na kruh o něco málo větší, než je plech, na kterém se chystáte péct. Plát těsta by měl být zhruba 5 mm silný.
Cuketu nakrájejte na kolečka a ta naskládejte na těsto. Zhruba pěticentimetrový okraj nechte volný, abyste ho mohli potom ohnout. Přidejte pokrájenou cibuli, rajčata a kozí sýr. Naskládanou zeleninu lehce zakápněte olivovým olejem a osolte.
Volný okraj přehněte směrem ke středu přes náplň a lehce stlačte. Vzniklý okraj potřete rozšlehaným vejcem. Koláč i s papírem opatrně přemístěte na plech.
Dejte péct do trouby vyhřáté na 170°C. Pečte dokud okraje koláče nezezlátnou.
Před krájením nechte koláč zchladnout.
No Comments