Doma jsme gulášoví. Máme ho rádi na všechny možné způsoby. A zrovna houbový mám spojený s takovou letní romantikou na chalupě, na dovolené, nebo pohodou u kuchyňského stolu, hned po tom, co jsme očistili všechny nasbírané houby z lesa.
příprava: cca 90 minut
4 porce
- 3 velké žluté cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 kilo hovězí kližky
- 2 hrnky čerstvých hub na plátky (nebo asi 2 hrsti sušených předem namočených v horké vodě)
- 1 litr hovězího vývaru
- 6 velkých brambor
- 4 lžíce kečupu
- 3 bobkové listy
- 2 kuličky jalovce
- 4 kuličky nového koření
- pepř, sůl, chilli na dochucení
- 4 lžíce sádla
Cibuli nakrájejte na jemno a pomalu restujte na rozpuštěném sádle. Až bude cibule zlatá, přihazujte postupně maso nakrájené na kostky asi 2×2 cm. Důkladně míchejte, aby se maso zatáhlo ze všech stran. K orestovanému masu přidejte česnek na plátky. Potom zalijte horkým vývarem.
Přidejte houby (pokud jste použili sušené, vodu z nich neslívejte, ale použijte ji taky), koření a kečup.
Nechte vařit na mírném plameni přikryté pokličkou dokud maso nezměkne. Guláš pravidelně promíchávejte, aby se ode dna nepřipálil.
Až bude maso měkké, přidejte oloupané brambory nakrájené na kostky a vařte dál, dokud nezměknou i brambory. Potom můžete servírovat nejlépe ozdobené čerstvou bylinkou.
No Comments