low carb: OSTRUŽINOVO-BORŮVKOVÝ KOLÁČ

Musím říct, že letos peču tak nějak víc než loni v létě. A ani nevím proč. Peču ale trochu jinak. Strava bez cukru mě naprosto nadchla. Jasně že občas ujedu, dám si pivo, ochutnám někde dobrý chleba nebo si dám zmrzlinu když je vedro. Mám potom trochu výčitky, ale jsem přece jen člověk.

Několik posledních týdnů mě baví hlavně koláče. Doma přibyly nové formy. Takže ke kulaté a obdelníkové mám už i čtvercovou. Dortové už radši ani nepočítám. Kupuji nějčastěji ty s odmímatelným dnem, protože to nestutečně ulehčí práci při vyklápění už tak dost křehkých korpusů.

Koláče, které letos peču jsou bez cukru a bez lepku. Není v nich žádná mouka. Korpusy jsou připravené z mandlové nebo kokosové mouky. Ke smetanovým sýrům přidávám šlehačku. On je ten krém potom takový krásně nadýchaný a lehký. Hodně si užívám mamčinu zahrádku a to, co na ní právě roste. A taky ovoce, které dostáváme od kamarádů. Jako třeba borůvky.

Opravdu moc se těším na příští jaro a léto. Budu mít konečně vlastní zahrádku. Zasadím na ni spoustu kedluben a ředkviček, pro Honzu rajčata, potom taky saláty, a několik keřů ostružin a malin, rybízy a jabloň. A taky bylinkový záhon! No, doufám, že to zvládnu, protože zatím mi vždycky chcípl i kaktus.

Borůvkový koláč jsem připravila z posledních borůvek, které jsme měli a které už nebyly úplně pěkné na jídlo jen tak. Koláč je z kokosové a mandlové mouky. Krém je bez cukru. Korpus je trochu sušší. Doporučuji ho naplnit a nechat pár hodin rozležet, aby stihl nasáknout náplň. Podle mě je tohle jeden z těch efektnějších koláčů a překvapí vás, jak málo práce vyžaduje.

koláč o průměru 24 cm

příprava: 25 min pečení + 10 minut krém + 2 hodiny v ledničce

  • 100 g kokosové mouky
  • 100 g mletých mandlí
  • 60 g másla
  • 1 vejce
  • 1 smetana ke šlehání
  • 200 g borůvek
  • 100 g ostružin
  • 1 želatinový ztužovač do krémů

Kokosovou mouku, mandle a vejce smíchejte. Zalijte roztaveným máslem a vypracujte těsto. Nebojte se, bude se lehce drobit. Těsto   dejte do koláčové formy. Lze použít i klasická dortovka s odnímatelným dnem. Těsto ve formě vytlačte do požadovaného tvaru. Kraj vyžeňte do výšky alespoň  dvou centimetrů, aby vám náplň telekla ven

Korpus pečte na 170°C dokud nezezlátne.

Borůvky a ostružiny rozmixujte ponorným mixerem na pyré. Pokud vám vadí kousky a zrníčka, pyré můžete přepasírovat.

Šlehačku ušlehejte do tuha.

Do šlehačky vmíchejte borůvkovo-ostružinové pyré a dobře promíchejte.

Želatinu připravte podle návodu a vmíchejte do šlehačky. Nechte několik minut stát a potom vlijte na vychladlý korpus. Nechte dobře ztuhnout v lednici. Ozdobte borůvkami, ostružinami a mátou.

 

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

fifteen − 3 =